IT & C

Polul Nord risca sa ramana fara gheata in 2008

Majoritatea ghetii de la Polul Nord este noua, depusa anul trecut, cu mari sanse sa se topeasca in intregime chiar anul acesta. Oamenii de stiinta au avertizat in mai multe randuri ca gheata arctica va disparea in viitorul apropiat. Cele mai recente date arata ca Polul Nord s-ar putea transforma intr-o intindere de apa chiar in 2008.

“Scenariul pentru vara aceasta este tulburator”, declara Mark Serreze, de la Centrul National de Date pentru Zapada si Gheata din SUA (NSIDC), citat de publicatia “Newscientist”. In urma fotografiilor din Oceanul Arctic surprinse de sateliti, s-a constatat ca cea mai mare parte a ghetii nordice este noua, depusa anul trecut si extinsa de atunci.

In schimb, suprafata de gheata veche de trei ani s-a diminuat, la fel si cea asternuta acum sase ani.Cum vara se topeste in general gheata depusa in anul precedent, oamenii de stiinta se tem ca 2008 va acoperi cu apa o larga zona din Oceanul Arctic, inclusiv Polul Nord. “In acest moment exista gheata subtire veche de un an chiar si la Polul Nord, ceea ce creste posibilitatea ca Polul Nord sa ramana fara gheata anul acesta”, explica Serreze.

In fiecare an, jumatate din gheata de un an se topeste vara ce urmeaza, incalzirea globala subtiind din ce in ce mai mult suprafata inghetata a Oceanului Arctic de la Polul Nord. In septembrie anul trecut insa, stratul de gheata arctica atingea un nivel-record de micsorare, deschizand pasajul de nord-vest intre Groenlanda si Alaska.

Gheata s-a extins in timpul iernii trecute, iar in martie anul acesta a acoperit o regiune mai extinsa decat in aceeasi luna a anului trecut. Desi aceasta a fost considerata o veste buna si chiar daca iarna aduce depuneri noi de gheata, mult mai multa apa solida se topeste vara, intr-un ciclu ce se repeta de trei decenii, se arata pe stiintaazi.ro.

Gheata arctica isi atinge nivelul maxim in martie, dar acest nivel culminant scade, in medie, cu 44.000 de kilometri patrati anual, dupa calculele NSIDC.

Faptul ca Polul Nord se va topi integral, o informatie senzationala pentru presa, nu este semnificativ pentru oamenii de stiinta, continua cercetatorul american. Ingrijorator este faptul ca gheata cu mai multi ani vechime nu se aduna la fel de repede pe cat se topeste vara. Mai mult, un fenomen atmosferic cunoscut sub numele de “oscilatia arctica”, ce genereaza vanturi ce imping gheata veche de mai multi ani din Arctic de-a lungul coastei de est a Groenlandei, a intrat in faza sa puternica.

Mai exista totusi factori salvatori. In vara lui 2007, vanturile calde au favorizat topirea. “Daca avem un tipar atmosferic precum cel de anul trecut, vom pierde o gramada de gheata vara aceasta, dar daca avem unul mai racoros, mai ciclonic, atunci ar putea fi pastrata o parte din gheata”, concluzioneaza Serreze.

In plus, temperaturile globale de anul acesta se anunta mai scazute decat cele din 2007, gratie efectului de racire produs de curentul La Niña din Pacific, dupa cum anunta la inceputul lunii Organizatia Meteorologica Mondiala.

La Polul Sud , situatia este mai buna, gratie solidului continent Antarctica , potrivit stiintaazi.ro. Daca gheata se va topi la Polul Sud, aici va ramane uscat, nu apa ca la Polul Nord.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele