IT & C

Polul Nord ar putea ramane pentru prima data fara gheata anul acesta

Ceea ce oamenii de stiinta prevedeau ca se va intampla pana in 2030 are sanse sa se adevereasca anul acestea: 2008 ar putea deveni primul an in care Polul Nord ramane fara gheata .

Cum incalzirea globala continua sa topeasca, nestingherita, gheata arctica , Polul Nord ar putea sa ramana complet descoperit , potrivit Centrului National de Date pentru Zapada si Gheata din SUA (NSIDC). Cercetatorii de aici spun ca exista 50% sanse ca asta sa se intample chiar in septembrie anul acesta, anunta CNN.

In urma fotografiilor din Oceanul Arctic surprinse de sateliti, s-a constatat ca cea mai mare parte a ghetii nordice este noua, depusa anul trecut si extinsa de atunci.

In schimb, suprafata de gheata veche de trei ani s-a diminuat, la fel si cea asternuta acum sase ani.

Gheata s-a retras la un nivel-record in septembrie anul trecut, iar cea care acopera in acest moment Polul Nord este in mare parte subtire, veche de un an. In fiecare vara, gheata noua se topeste in intregime, si pe asta se bazeaza cercetatorii in previziunile lor.

Mai exista totusi factori salvatori. In vara lui 2007, vanturile calde au favorizat topirea. “Daca avem un tipar atmosferic precum cel de anul trecut, vom pierde o gramada de gheata vara aceasta, dar daca avem unul mai racoros, mai ciclonic, atunci ar putea fi pastrata o parte din gheata”, spune Mark Serreze, de la (NSIDC).

In plus, temperaturile globale de anul acesta se anunta mai scazute decat cele din 2007, gratie efectului de racire produs de curentul La Niña din Pacific, dupa cum anunta la inceputul lunii Organizatia Meteorologica Mondiala.

“Avem chiar pariuri pe tema asta: o sa se intample la toamna?”, povesteste cercetatorul.

Scurta lipsa a ghetii din varful globului nu va aduce consecinte imediate, adauga acesta. “Din punctul de vedere al stiintei, Polul Nord este doar un alt punct de pe glob. Simbolic vorbind insa, are un alt inteles. Cand zici Polul Nord, zici gheata”, explica Serreze.

“Acum cinci ani nu as fi crezut ca voi spune vreodata ca nu va mai exista gheata la Polul Nord”, povesteste el. Dar lucrurile se schimba destul de repede in ultimul timp.

Si nu este doar parte a unui ciclu istoric. “Stiam de acum 30 de ani ca la Arctic vom vedea primele semne ale incalzirii globale”, conchide omul de stiinta.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele