IT & C

Pirateria software, de sase ori mai profitabila decat traficul de droguri

Afacerile cu programe software piratate sunt mult mai rentabile decat cele cu droguri, a declarat Nicolae Burchel, reprezentantul legal al Business Software Alliance in Romania. Acesta a spus, cu ocazia Conferintei internationale pentru combaterea contrafacerilor, organizata de Compania Nationala Imprimeria Nationala SA, Asociatia Romana pentru Combaterea Contrafacerilor si Primaria Constanta , ca, la o investitie de 25. 000 de dolari, castigul intr-o luna, in urma unei afaceri cu droguri, este de 50. 000 de dolari.
In cazul unei investitii similare in pirateria software, veniturile pot ajunge pana la 320. 000 de dolari. Pe langa beneficiile banesti, pirateria software are avantajul, potrivit lui Burchel, ca nu este sanctionata atat de dur ca afacerile cu droguri. In Romania, fenomenul de piraterie a programelor si a jocurilor de calculator este foarte raspandit. In 2003, rata a fost de 73%, cu 3% mai mult decat in 2002.

Pentru a fi in clubul tarilor rezonabile, rata pirateriei software trebuie sa fie sub 50%, a precizat Burchel. Din cauza ratei ridicate, activitatile inovative si investitiile in industria IT sunt in scadere. ?Daca, din 100 de programe, 73 sunt piratate, o firma de software nu prea mai face investitii?, a adaugat reprezentantul Business Software Alliance. Citand un studiu facut de IDC, acesta a declarat ca, in cazul scaderii pirateriei cu 10%, veniturile IT locale ar creste cu 140 milioane de dolari, iar taxele si impozitele calculate la bugetul de stat ar creste cu 21 milioane de dolari. Anul trecut, pirateria software a cauzat companiilor pierderi de 49,3 milioane de dolari, conform studiului mentionat.

Burchel a afirmat ca cele mai multe dintre programele piratate vin din strainatate, Romania nefiind inca un mare producator in acest sens, insa exista semnale, potrivit lui Burchel, referitoare la punerea pe picioare a unor retele de producere, distributie si comercializare a produselor software piratate. La un business de acest fel, mai mult ca sigur este implicat si unul dintre specialistii care lucreaza pentru anumite companii, intrucat pentru falsificarea unor astfel de produse este nevoie de un profesionist. Iar masca specialistilor respectivi este de cele mai multe ori greu de descoperit, tocmai pentru ca ajunge sa copieze majoritatea elementelor de identificare a unui original. Mai mult, contrafacerile sunt vandute asemenea produselor originale (cu factura, de exemplu). De la inceputul anului, s-au deschis 600 de dosare ce privesc savarsirea infractiunii de piratare a programelor software. Se estimeaza ca, pana la finele lui 2004, numarul de dosare sa ajunga la 800.

Comparativ, la sfarsitul lui 2003, au fost instrumentate 500 astfel de dosare. Nicolae Burchel a atras atentia ca nivelul ridicat al pirateriei software in Romania afecteaza calitatea umana. In opinia sa, migrarea specialistilor este mult mai grava decat pierderile la bugetul de stat. Totodata, acesta a spus ca, in conditiile ratei de piraterie destul de ridicate, preturile programelor software originale cresc continuu, iar proliferarea virusilor va fi cronica in cazul folosirii bunurilor contrafacute .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele