IT & C

Piata telefoniei mobile asteapta al cincilea operator

Concurenta pe piata telefoniei mobile va fi mai mare dupa ce se vor adjudeca toate licentele pentru servicii 3G. Ministrul Comunicatiilor estimeaza ca pe piata va mai intra un operator. Deja telefonia mobila este disputata de Connex, Orange, Zapp si Cosmorom.
Licitatia pentru acordarea ultimelor doua licente 3G disponibile pentru Romania s-ar putea solda cu o surpriza: intrarea unui nou operator pe piata de telefonie mobila. Acestea vor fi disponibile in orasele mari si se asteapta ca cererea sa fie mare din partea oamenilor de afaceri. Extinderea acestor servicii va depinde insa de succesul de care se va bucura. Oficialitatile spera ca in paralel sa se dezvolte si alte firme care vor livra produse necesare operatorilor 3G.
Licitatia asteptata

Licitatia pentru acordarea celor doua licente de telefonie de generatia a treia va fi organizata in scurt timp. Oficialii sint optimisti in ceea ce priveste interesul operatorilor de telefonie mobila pentru acestea. Cum Connex si Orange au achizitionat deja licente, cei de la Zapp nu si-au exprimat niciodata explicit interesul pentru o astfel de licenta si nici nu au participat la prima licitatie, iar viitorul Cosmorom nu este clar, multi s-au intrebat daca se vor mai gasi cumparatori pentru cele doua licente ramase fara stapin. Se considera ca una va fi adjudecata de viitorul proprietar al Cosmorom. In conditiile in care vor exista ofertanti pentru toate licentele, devine clar ca o sa mai apara un nou operator pe piata de telefonie mobila. Sint convins ca vor fi operatori interesati de cele doua licente pe care le vom scoate la licitatie, mai ales ca vom promova actiunea, afirma Nagy Zsolt, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Sper sa mai apara un alt operator pe piata romaneasca, a mai spus acesta.
Piata in crestere

Piata autohtona este considerata atractiva pentru marii operatori de telefonie mobila. Tranzactia prin care Vodafone a cumparat Connex este considerata a fi un argument in acest sens. Mai mult, recent, Mobifon a mai primit de la ANRC inca un million de numere de telefon. Si ofertele primite pentru preluarea Cosmorom sint considerate incurajatoare pentru viitorul telefoniei mobile in Romania. Oficialii considera ca pe segmentul de telefonie mobila piata autohtona are potential, in conditiile in care rata de penetrare este 46%. Operatorii de telefonie mobila au aproximativ zece milioane de clienti. In Cehia s-a ajuns la 102%. Va fi o competitie reala si benefica, considera ministrul Comunicatiilor.
Incepe in mai

In Romania, serviciile de telefonie 3G vor fi disponibile in acest an. Oficialii Mobifon au anuntat ca vor lansa serviciile din aceasta categorie in luna mai. Connex se pregateste sa ofere servicii 3G, in premiera pe piata romaneasca, pentru inceput in opt mari orase: Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Ploiesti, Craiova si Iasi, afirma Ken Campbell, Chief Marketing Officer Connex. Si Orange va lansa serviciile de telefonie mobila de generatia a treia, dar nu poate spune cind. Pentru inceput vor fi acoperite orasele mari. Actorii de pe piata sint optimisti in ceea ce priveste succesul de care se va bucura acest serviciu in Romania. Evolutia va fi spectaculoasa, spune Nagy Zsolt.
Ochii pe business

Se considera ca in Romania 3G va fi un succes. Multi sint de parere ca pe piata exista cerere. Specialistii considera ca acest serviciu va avea succes mai ales in rindul oamenilor de afaceri. Acestia pot, prin intermediul serviciilor specifice 3G, sa primeasca informatii, sa primeasca mesajele de e-mail direct pe telefonul mobil sau sa primeasca si sa transmita informatii rapid. De asemenea, si din partea pasionatilor de domeniu se asteapta un interes sporit pentru 3G. Noile servicii vor fi cele intilnite si in alte tari, precum videotelefonie, transfer rapid de date sau de fisiere video. Sint convins ca va fi si TV live, insa nu stiu cind, spune ministrul Nagy. Acesta spera ca telefonia 3G sa insemne un plus si pentru firmele din domeniu, care pot oferi servicii operatorilor de telefonie mobila: acestea pot produce programe, jocuri sau pot oferi servicii de informatii .
Printre primii din Europa de Est

Romania este in primul esalon de tari care implementeaza tehnologia UMTS. Desi Polonia sau Slovenia au acordat licente inca din anul 2000, lansarea efectiva a serviciilor de telefonie mobila 3G va avea loc in cursul anului 2005. Romania si Ungaria au acordat anul trecut cite doua, respectiv trei licente 3G, lansarea efectiva a serviciilor urmind sa aiba loc pina la sfirsitul anului 2005, respectiv in 2006. Bulgaria se afla in plin proces de acordare a trei licente scoase la concurs in luna curenta, in timp ce in Moldova sau Ucraina inca nu au fost acordate astfel de licente. Ramine de vazut daca in Romania succesul va fi pe masura asteptarilor.
Sperante pentru Cosmorom

Autoritatile spera sa gaseasca un operator interesat de Cosmorom cit mai curind. Sint convins ca vom avea o solutie pentru Cosmorom inainte de venirea Vodafone pe piata romaneasca. Va fi gasita pina la jumatatea anului, a spus ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt. Acesta a mai spus ca exista deja 4-5 operatori interesati sa preia Cosmorom. Si conducerea RomTelecom a anuntat, in urma cu ceva timp ca spera ca pina la jumatatea acestui an sa se clarifice si situatia Cosmorom.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele