IT & C

Phoenix a prins prima bucata de pamant martian

Sonda spatiala a inceput vanatoarea de apa pe planeta rosie. A reusit sa smulga prima mostra martiana, acum urmeaza sa o tina la cuptor pentru a o stoarce de lichidul vital. Naveta Phoenix, masinaria NASA asolizata pe 25 mai in zona arctica a planetei rosii, regiune neexplorata pana acum, a colectat prima mostra de sol la sfarsitul saptamanii trecute, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

Proba extrasa de pe taramul martian, care pare sa fie dotata cu proprietati chimice sau electromagnetice speciale, a fost insa prea granuloasa si, drept urmare, nu a incaput din prima intr-unul dintre cele opt micro-cuptoare TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer), ce pot incalzi materialele pana la 100 de grade Celsius.

“Dupa ce am actionat pentru a saptea si ultima data vibratorul, pentru a face sa cada particulele prin sita de la intrarea in TEGA, am fost surprinsi sa vedem ca datele indicau ca acest cuptor era plin”, a explicat William Boynton, unul dintre cercetatorii misiunii, care asteapta astazi inchiderea cuptorului de unica folosinta si inceperea analizelor cu microscopul de la bordul sondei, programate pentru cinci zile.

Temperatura va fi crescuta treptat in patru zile, intrucat mineralele elibereaza apa si dioxid de carbon, cu care au interactionat chimic in trecut, cand sunt expuse la . Iar apa este principala tinta a misiunii Phoenix.

Pe de alta parte, solul din permafrostul (n.r. - strat de sol si de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii) martian pare “foarte interesant si neobisnuit”, potrivit coordonatorului stiintific al misiunii, Peter Smith, avand o crusta fina la suprafata si ceva ce aduce cu nisipul in interior.

In schimb, acest sol are tendinta de a se aglomera si de a se lipi, cercetatorii declarandu-se increzatori ca sonda va gasi apa inghetata in aceste mostre, in cautarea unor indicii de viata primitiva in trecutul planetei rosii. Primele imagini de la microscop vor ajunge astazi pe Terra.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele