IT & C

Peste 151 de mii de miliarde lei si mai mult de 2 miliarde euro circula electronic

MCTI a eliberat pana in prezent 29 de avize pentru utilizarea instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor Internet-banking sau home-banking .

19 dintre cele 21 de banci care pun la dispozitia clientilor lor servicii eletronice au primit avize pentru 1 an. De asemenea, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a eliberat 3 avize provizorii, cu o valabilitate de 3 luni.
14 dintre avize au fost eliberate pentru aplicatii de tip Internet banking , 13 pentru cele de home banking, iar 2 pentru Mobile banking.

Situatia avizelor pentru utilizarea instrumentelor de plata cu acces la distanta eliberate de MCTI poate fi consultata pe site-ul ministerului ( www.mcti.ro).

"In urma cu un an de zile piata instrumentelor de plata cu acces la distanta era neinsemnata, iar securitatea sistemelor informatice prin intermediul carora se efectuau tranzactiile nu era certificata. La 9 luni de la intrarea in vigoare a Ordinului privind instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor Internet-banking sau home-banking, 19 banci detin avize pentru un an, eliberate de MCTI, ceea ce inseamna ca dispun de un raport de audit asupra securitatii sistemelor utilizate si ca asigura deopotriva confidentialitatea datelor utilizatorilor si pastrarea secretului bancar. Apreciem atitudinea proactiva a bancilor care au inteles ca cererea de servicii bancare electronice va fi in continua crestere. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara: in trimestrul II al anului in curs valoarea tranzactiilor electronice efectuate in sistemul bancar se ridica la peste 151 de mii de miliarde de lei si mai mult de 2 miliarde euro - efectuate in diferite valute, pentru un numar de aproape 2 milioane de tranzactii.", a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica.

Ordinul MCTI nr. 16/2003, publicat in MO 170/20 februarie 2003, privind procedura de avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta, de tipul aplicatiilor Internet-banking sau home-banking, se aplica bancilor din Romania si stabileste procedura pentru eliberarea avizului tehnic in conformitate cu prevederile Art. 31 din Regulamentul nr. 4 din 13 iunie 2002 emis de Banca Nationala a Romaniei privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii. Incepand cu 21 mai 2003 procedura de avizare a fost impusa tuturor bancilor care intentioneaza sa ofere, pe viitor, asemenea instrumente de plata, obtinerea avizului MCTI fiind necesara inainte de obtinerea avizului BNR.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele