IT & C

Pericolul virusilor pentru mobile creste

Pina nu demult, virusii pentru telefoanele mobile nu reprezentau cine stie ce amenintare pentru utilizatori. Insa, dat fiind faptul ca noua generatie de celulare este dotata cu tot mai multe functii auxiliare si ofera accesul la Internet via Bluetooth, GPRS sau 3G, expertii in securitate identifica un viitor caracterizat de inmultirea atacurilor cu virusi.
Pe linga virusi, care pot chiar sa blocheze complet aparatele, specialistii spun ca o alta amenintare sunt hackerii. Acestora le va fi din ce in ce mai usor sa manipuleze agenda de lucru , lista contactelor sau alte informatii importante. De asemenea, nu este exclusa ipoteza transformarii celularului in unitate de ascultare sau interceptare a convorbirilor. Expertul britanic in securitate Adam Laurie a demonstrat practic anul trecut cit de usor este sa obtii accesul la datele stocate de un mobil. In fata parlamentului, el a copiat (via Bluetooth) calendarul si listele de contacte ale 46 de delegati aproape din mers.

Virusii exploateaza gaurile din Symbian

Pina la momentul actual, a atras atentia in mod special doar asa-numitul virus proof-of-concept (realizat doar pentru a demonstra existenta unor brese de securitate care ar putea fi exploatate si nu in scopul producerii de daune - n.n.) Cabir. Acesta avea nevoie de OK-ul victimei pentru a se instala si a implementa o rutina malitioasa. Cabir, al carui cod sursa a fost publicat pe Internet in toamna anului trecut, s-a raspindit pina la aceasta data in noua state.
In alta ordine de idei, Skulls este un virus care s-a dovedit mai distrugator, blocind tastaturile telefoanelor infectate si anulind posibilitatea utilizatorului de a accesa aparatul. Un alt virus s-a ascuns in spatele jocului Mosquitos si trimitea, fara stirea utilizatorului, SMS-uri la un numar cu tarife ridicate.
Toti acesti virusi au exploatat bresele de securitate ale sistemului de operare Symbian, platforma pe care ruleaza aproximativ 90a din telefoanele mobile inteligente.

Reactia producatorilor de anti-virusi

In aceste conditii, specialistii in solutii anti-virus trateaza problema securitatii in ceea ce priveste telefoanele mobile cu seriozitate crescuta, oferind software corespunzator. In colaborare cu producatorii de celulare, tot mai multe smartphone-uri sint lansate pe piata cu dotari avansate de securitate.
Pentru a impiedica accesul neautorizat la informatie, specialistii recomanda si setarea modului Bluetooth al mobilului ca ascuns, ca masura suplimentara de securitate. Specificatiile WLAN care sint preconizate sa faca furori si in lumea smartphone-urilor sint asteptate cu frica in sin de specialistii in securitate, din cauza posibilitatilor de atac deschise rauvoitorilor.

Noua versiune Symbian

Producatorul de software destinat telefoanelor mobile, Symbian, a dezvaluit cea mai recenta versiune a sistemului sau de operare, care suporta camerele foto digitale de inalta rezolutie si jocurile 3D. Noul software poate procesa fotografii de peste doua milioane de pixeli si transfera melodii MP3 de pe un PC pe un celular fara a necesita un software aditional. Primele telefoane dotate cu acest nou sistem de operare vor aparea pe piata in a doua jumatate a lui 2005, estimindu-se vinzari importante in perioada Craciunului 2005, a declarat purtatorul de cuvint al Symbian, Peter Bancroft.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele