IT & C

Pentru analize nu va mai trebui decat... sa salivam

Cercetatorii americani au identificat toate cele 1.116 proteine unice din glandele salivare umane, o descoperire ce ar putea usura cu mult travaliul analizelor pentru care nu va mai trebui sa fim intepati pentru nicio picatura de sange ci doar… sa salivam.

Avand in vedere ca aproximativ 20% din proteinele care se gasesc in saliva se regasesc si in sange, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu, Fred Hagen, de la Universitatea Centrului Medical Rochester din New York, a declarat ca “Acesta este un domeniu cu o potentialitate imensa care poate sa aiba multe implicatii clinice in diagnosticarea bolilor”.

Astfel, cercetatorii spera ca testele pe baza de saliva sa ajute la diagnosticarea cancerului, bolilor de inima, diabetului si a altor boli. Profesorul Hagen spune ca “Pentru a putea diagnostica bolile folosind saliva ai nevoie de o intelegere cuprinzatoare a proteomului salivei”, proteomul reprezentand intregul set de proteine, constituind o harta a lor, asa cum genomul reprezinta intregul genelor dintr-un organism. Insa, in vreme ce genele dau manualul de instructiuni , proteinele pun in aplicare instructiunile regland procesele celulare.

Cercetarea a cuprins nu mai putin de cinci universitati - Universitatea Rochester, Institutul de Cercetari Scripps, Universitatea California de Sud, Universitatea California, San Francisco, si Universitatea California, Los Angeles – si a incercat sa gaseasca intregul set de proteine secretate de glandele noastre salivare.

In acest sens s-a colectat saliva de la 23 de barbati si femei cu o sanatate robusta de mai multe rase si s-a folosit o metoda de analiza care determina identitatea proteinelor plecand de la masurarea masei si a sarcinii. Rezultatele cercetarilor au fost comparate cu hartile de proteine realizate recent ale sangelui si lacrimilor.

Profesorul Hagen crede ca cercetarile asupra salivei ar trebui sa accelereze dezvoltarea unor noi instrumente pentru depistarea bolilor din intregul corp: “Prevedem in viitor ca nu va fi nevoie de mai mult decat a scuipa intr-o proba pentru a depista urmele unui cancer de san , spre exemplu. Ceea ce s-ar putea face mult mai usor chiar de acasa”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele