IT & C

Pamantul ar putea avea in miezul sau cateva bombe atomice naturale

Desi nu este o idee noua – si putin acceptata – posibilitatea existentei unor reactoare nucleare naturale in centrul pamantului isi face din nou aparitia in haina unei noi argumentari.

Revista Nature informeaza ca doi cercetatori, fizicianul rob de Meijer de la Universitatea Western Cape din Cape Town, Africa de Sud, si geochimistul Wim van Westrenen de la Universitatea Free din Amsterdam, Olanda, sustin ca uraniul ar putea fi suficient de concentrat la baza mantalei Pamantului pentru a declansa o fisiune nucleara naturala precum cea declansata in mod artificial in reactoarele facute de mana omului.

Ideea nu este noua dar geologii au intampinat-o cu scepticism inca de la aparitia ei. Procesul de dezintegrare radioactiva a izotopilor instabili ai elementelor grele precum uraniul este un fenomen des intalnit sub suprafata planetei noastre.

Energia eliberata contribuie in mod semnificativ la incalzirea mantalei Pamantului, proces ajutat si de miezul de fier topit din inima sa. Aceste doua surse de incalzire, combinate, creeaza curenti care pun in miscare placile tectonice, ducand la aparitia (sau disparitia) unor formatiuni muntoase si la cutremure.

Dar procesul fisiunii nucleare din reactoare are la baza o reactie nucleara in care dezintegrarea unor atomi elibereaza pariculele subatomice care stimuleaza dezintegrearea altora. Fenomen care poate avea loc numai daca atomii dezintegrati sunt mult mai concentrati decat cei din roci sau minerale.

Acesta ar fi un puternic contra-argument impotriva teoriei revitalizate de catre cei doi cercetatori. Acestia insa reamintesc ca fisiunea nucleara naturala poate avea loc si dau exemplul unei roci din Africa ce poarta urme clare ale unui astfel de proces care ar putea sa fi avut loc acum 1.7 milioane de ani.

Ceva similar ar putea avea loc si in inima planetei noastre, undeva intre miezul de fier incandescent si manta. Cu toate acestea, demonstrarea existentei unor reactoare nucleare naturale la 3.000 km sub talpile noastre nu este un lucru usor de facut, dar cei doi cercetatori spun ca reactiile genereaza particule subatomice foarte usoare – antineutrini – care ar putea strabate pamantul si ar putea fi detectate de instrumentele de la suprafata.

De altfel, astfel de particule produse de dezintegrarea nucleara din mantaua planetei au fost deja detectate de catre un dispozitiv de detectarea a particulelor neutrino din Japonia.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele