Oamenii de ştiinţă au descoperit de ce felia de paine cade mereu pe partea unsă cu unt, aceştia fiind de părere că totul stă în tehnica de întindere a untului pe paine.
Specialiştii au descoperit că, dacă se apasă ferm cu cuţitul în momentul în care se întinde untul pe felia de paine, se creează o cavitate care va face ca felia de paine să cadă cu partea unsă în sus. Testele, realizate de Adam Savage şi Jamie Hyneman pentru celebra emisiune "Mythbusters" ("Spărgătorii de mituri ") difuzată de postul Discovery , au scos la iveală faptul că, în urma aplicării tehnicii descrise, 29 din 50 de felii au căzut cu partea unsă în sus. "Este similar căderii frunzelor din copac, acestea au întotdeauna tendinţa de a cădea cu marginile curbate în sus", au spus aceştia. Cei doi au construit un mecanism care reproduce căderea accidentală a unei felii de paine cu unt de pe o masă şi au utilizat un termometru pentru a se asigura că fiecare felie are aceeaşi temperatură.