IT & C

Originea cometelor si originea vietii

Acesti fascinanti bolizi cosmici care au incantat oamenii din cele mai vechi timpuri prin traiectoriile lor luminoase, cometele, se dovedesc a avea o consistenta surprinzatoare pentru oamenii de stiinta : originea lor nu sta in afara sistemului nostru solar, dar ar putea da seama de originea vietii pe Pamant.

Analiza ramasitelor unei cozi de cometa a reusit sa dezamageasca initial o echipa internationala de cercetatori, care si-au dat seama ca frumoasele comete au aceeasi compozitie chimica precum cea a meteoritilor a caror provenienta este centura de asteroizi situata intre Marte si Jupiter. Ceea ce inseamna ca originea cometelor nu este spatiul interstelar, asa cum se credea pana acum (in speranta ca o analiza a lor va putea sa dezvaluie misterele acestuia), ci ca ele s-au format in cadrul propriului nostru sistem solar , aproape de soare. Le Figaro informeaza ca aceasta este concluzia unei echipe de cercetatori de la Lawrence Livermore National Laboratory, care a analizat compozitia chimica a prafurilor cometei Wild 2, care au ajuns pe Pamant datorita misiunii americane Stardust. Datorita faptului ca aceasta cometa a stat mai mult in preajma granitelor sistemului nostru solar, nefiind astfel afectata de caldura transmisa de soare, oamenii de stiinta sperau sa gaseasca materiale de dinaintea formarii soarelui. Spre dezamagirea lor, insa, cercetatorii nu au gasit in componenta cometelor decat minerale ce pot fi gasite in spatiul sistemului solar in componenta meteoritilor care provin din centura de asteroizi. De altfel, distinctia intre comete si asteroizi nu este una foarte clara in comunitatea stiintifica, cu toate ca ea ramane necesara. In ciuda dezamagirii, insa, urmatoarea etapa a cercetarilor compozitiei chimice a cometei Wild 2 ar putea sa duca la o mai buna cunoastere a diferentelor chimice dintre Pamant, comete si meteoriti care, in opinia specialistilor, ar fi putut sa aduca viata pe Pamant. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele