IT & C

Oamenii nu vor fi inlocuiti complet de masini

Specialistul IT Valentin Gheorghita crede ca in viitor calculatoarele vor sta la baza tuturor lucrurilor. Iar asta nu va fi un lucru rau. „640K (aproximativ 1/2 megabytes) ar trebui sa fie de ajuns pentru oricine.“

O spunea, acum 27 de ani, Bill Gates. Intre timp, el a devenit cel mai bogat om de pe planeta, iar lumea tehnologica de azi nu numai ca ii face ridicola afirmatia, dar inhiba, in acelasi timp, orice incercare de a mai prezice viitorul. Acest exemplu nu este nici pe departe singular.

Alex Lewyt, presedinte al unei companii producatoare de aspiratoare , a scris in „New York Times“, in 1955, ca „aspiratoarele alimentate nuclear vor fi probabil o realitate in mai putin de zece ani“. Bazandu-ma pe istorie, banuiesc ca este posibil ca lumea inteligenta care speram sa ne inconjoare in urmatoarele decenii sa fie doar imaginatie.

Totusi, multiple companii si universitati cred intr-o astfel de lume, care consta intr-o viziune a viitorului echipamentelor electronice, comunicatiilor si IT-ului. Evolutia ei a inceput spre sfarsitul anilor 1990 si este de asteptat sa fie disponibila publicului larg in urmatorii 10-20 de ani.

Dezvoltarea tehnologica ar trebui sa ne faca ritualurile vietii de zi cu zi din ce in ce mai usoare, pentru ca tehnologie nu inseamna, asa cum si-a format gresit imaginea in mentalitatea oamenilor obisnuiti, doar calculatoare, retele, servere, Internet si o gramada de alte sisteme complicate. Acestea sunt doar o mica parte, centrul, a ceea ce reprezinta ea de fapt: in secolul XXI, pe omul mereu ocupat tehnologia il ajuta sa-si rezolve problemele.

De la telefoane mobile si Internet pana la bancomate si electrocasnice, ajungandu-se chiar la inlocuirea oamenilor cu masini, in anumite domenii, permitandu-ne sa fim competitivi pe piata mondiala. Aceasta inlocuire nu este o idee noua, acelasi lucru intamplandu-se de la inceputul revolutiei industriale.

Totusi, unele masini care in urma cu multi ani ar fi fost considerate fantezie, acum sunt cat se poate de reale. Acest lucru e posibil datorita miniaturizarii, puterii de calcul si serviciilor de comunicare disponibile gratie dezvoltarii tehnologice.

In majoritatea oraselor europene, in gari si in statii de autobuze, tonetele de bilete au fost deja inlocuite cu masini automate. Toate produsele care se gasesc in supermarketuri au printate coduri de bare , cu ajutorul carora pot fi identificate automat de catre masini. Exista deja supermarketuri in care oamenii scaneaza singuri produsele si platesc numai cu carti de credit , eliminand personalul de la casa.

De altfel, asta ar fi una dintre cele mai cuminti previziuni pentru viitor: tehnologia va sta la baza tuturor lucrurilor. Totusi, o lume inteligenta implica mai mult. Tehnologia trebuie sa devina cat mai intuitiva si prietenoasa pentru consumator, sa fie omniprezenta si sa detina suficiente informatii astfel incat sa fie senzitiva si sa raspunda la prezenta oamenilor.

Camere inteligente si senzori pot fi folositi pentru detectarea persoanei, iar istoria interactiunilor cu acea persoana poate ajuta masina sa prezica ceea ce persoana isi doreste de la ea.

Un scenariu al unei astfel de lumi ar fi ca frigiderul de acasa sa memoreze o lista de produse strict necesare familiei, sa detecteze, pe baza codului de bare sau a altei modalitati, daca insa cantitatea produselor aflate in frigider este suficienta sau daca produsele nu sunt expirate.

Aceasta lista ar putea fi accesata de telefonul mobil in momentul in care ne aflam in supermarket sau poate fi trimisa direct la supermarket pentru livrare. Acelasi telefon ar contine si date medicale trimise de doctorul personal. In momentul in care vrem sa punem un produs in cos, telefonul e folosit la scanarea codului de bare. Telefonul ne va putea spune daca produsul este impotriva recomandarilor medicale sau daca ne este necesar.

Un alt simplu exemplu ar fi ca masina de bilete din statia de autobuz sa foloseasca o camera de vederi inteligenta, care sa identifice persoana care vrea sa faca o tranzactie. Pe baza istoriei tranzactiilor facute de persoana detectata, care, de exemplu, a cumparat totdeauna abonament pe toate traseele, camera poate propune tranzactia cea mai plauzibila sa fie efectuata: un abonament care sa-l continue pe cel precedent.

Si asa, din ce in ce mai multi oameni vor fi inlocuiti. Daca pana acum au fost afectati in mare parte muncitorii din fabrici si oamenii din back office, in viitorul apropiat, cei afectati vor fi cei in contact direct cu clientii, interactiunea cu o persoana devenind un lux. Pe baza experientelor din trecut, acest lucru nu trebuie sa ne sperie.

Vechi meserii vor disparea, altele noi se vor crea. Acestea din urma vor reprezenta un motor al dezvoltarii viitorului omenirii. Niciodata oamenii nu vor fi inlocuiti complet de masini. Pana acum, si cred ca pentru totdeauna, inteligenta, nevoile constiente si placerile vor ramane un privilegiu exclusiv al umanitatii.

Totusi, lumea tehnologica a viitorului, orientata pe identificarea, colectarea si procesarea datelor personale, vine impreuna cu o mare problema, invadarea vietii personale. Indivizi rauvoitori ar putea avea acces la aceste date si le-ar putea folosi impotriva persoanei. Sunt convins ca vom reusi sa dezvoltam sisteme de securitate suficient de avansate sa permita existenta unei lumi inteligente in care oamenii inca se vor simti in siguranta.

Valentin Gheorghita are 29 de ani. Anul trecut si-a sustinut doctoratul la Eindhoven University of Technology, din Olanda, si in prezent este inginer software la Google Zurich. A terminat cu 10 Facultatea de calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti , la fel si masterul, din cadrul aceleiasi institutii de invatamant.

In liceu a reprezentat Romania la olimpiadele internationale de informatica, unde a obtinut trei medalii de aur si una de argint. Nu s-a lasat de concursurile de specialitate nici la studiile universitare, unde a obtinut locuri importante.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele