IT & C

O supernova in vecinatatea noastra

Telescoapele NASA au reusit sa depisteze un fenomen relativ rar in galaxia noastra: o supernova , explozia unei stele din vecinatatea noastra.

Science Daily informeaza ca NASA a folosit doua telescoape, anume Observatorul cu raze X Chandra si NRAO Very Large Array (VLA), pentru a da de urma ramasitelor acestei supernove, fenomen care poate avea implicatii importante pentru rata exploziilor solare din Calea Lactee .

Supernova pare sa se fi petrecut acum 140 de ani – cea mai recenta explozie observata in ultimul timp in galaxia noastra. Inainte de ea, singura supernova, din constelatia Cassiopeia A, de care avem cunostinta a avut loc in jurul anului 1680, data stabilita plecand de la studierea expansiunii ramasitelor sale.

Recenta explozie nu a putut fi observata cu ajutorul luminii optice datorita faptului ca a avut loc undeva in apropiere de centrul galaxiei, fiind inconjurata de un camp dens de gaze si praf cosmic. Astfel, vizibilitatea a fost mult redusa, dar a fost surprinsa cu ajutorul razelor X si a imaginilor radio.

Stephen Reynolds de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord observa acest paradox spunand ca “Putem observa explozii ale unor supernove cu ajutorul telescoapelor optice de-a lungul a jumatate din univers, dar putem sa le pierdem pe cele din vecinatatea noastra cand sunt imbibate in aceasta obscuritate.

Din fericire, expansiunea norului de gaz al exploziei straluceste puternic in unde radio si raze X pentru mii de ani. Razele X si telescoapele radio pot sa patrunda prin aceasta obscuritate si sa ne arate ceea ce am pierdut”.

Astronomii observa in mod regulat supernove in alte galaxii asemanatoare cu a noastra si, plecand de la regularitatile observate au estimat ca ar trebui sa existe o medie de trei supernove pe secol in Calea Lactee.

Astfel, David Green, de la Cambridge, Marea Britanie, trage concluzia ca “Daca estimarile sunt corecte, ar trebui sa existe ramasite ale 10 supernove mai recente decat cea din Cassiopeia A”, care a avut loc in 1680.

Surprinderea acestei supernove poate constitui un nou pas in aproximarea ratei la care au loc exploziile in galaxia noastra.

Cunoasterea ratei este importanta, cred cercetatorii, datorita faptului ca supernovele incalzesc si redistribuie mari cantitati de gaz, imprastie multe elemente grele in imprejurimi, procese care pot conduce la formarea altor stele, inchizand astfel ciclul vietii si al mortii. Astfel de supernove pot provoca chiar aparitia unor gauri negre.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele