IT & C

O sonda spatiala numai pentru soare

Colaborarea Universitatii Johns Hopkins cu NASA se va concretiza intr-unul dintre cele mai ambitioase  proiecte spatiale din ultimii zeci de ani: o sonda spatiala care va ajunge foarte aproape de soare pentru a-i dezvalui secretele .

Corriere della Sera informeaza ca sonda spatiala a fost botezata Solar Probe si va fi lansata pentru a ajunge foarte aproape de soare pentru a-i studia si intelege secretele, mai ales acele furtuni solare magnetice care au loc pe suprafata sa.

Unul dintre cele mai ambitioase din istoria erei spatiale, proiectul s-a nascut in cadrul departamentului Applied Physics Laboratory din cadrul Universitatii Johns Hopkins cu sprijinul NASA si presupune trimiterea unei sonde spatiale la aproximativ 6,6 milioane de kilometric de soare (cam de opt ori mai aproape decat toate sondele din trecut) pana la a ajunge aproape chiar de suprafata gazoasa, partea cea mai externa a atmosferei solare, unde isi are originea vantul solar.

Solar Probe se va apropia de de soare protejata de un scut, un fel de umbrela cu ajutorul careia va putea rezista pana la o temperatura de circa 1.400 de grade Celsius si la explozii violente si fluctuatii puternice in campul magnetic.

Oamenii de stiinta din intreaga lume au lucrat ani de zile pentru a pune la punct aceasta misiune, iar acum echipa din cadrul departamentului universitatii americane a reusit in cele din urma sa finalizeze proiectarea sondei spatiale, livrand NASA planul operatiunilor in detaliu ce vor fi realizate de Solar Probe.

Proiectul va costa in total in jur de 750 de milioane de dolari, dupa cum specifica conducatorul echipei de cercetatori, Andrew Dantzler, care se va ocupa si de construirea efectiva a sondei a carei lansare este prevazuta pentru 2015.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele