IT & C

O noua forma de vedere

Cercetatorii au descoperit o specie de crustaceu cu un spectru foarte larg de posibilitati de vedere. Ochii sai pot sa surprinda mai multe tipuri de lumini, inclusiv infrarosu si ultraviolet , iar gama cromatica in care vede lumea inconjuratoare o depaseste cu mult pe a noastra.

Revista Science Magazine informeaza ca aceasta specie de crustaceu, o creveta (Odontodactylus scyllarus), detine si o alta forma de vedere: poate surprinde o lumina polarizata, capacitate pe care nu o detine nici un alt animal. Functia acestui tip de vedere la animal este necunoscuta , ea putand fi asociata fie imperecherii sau ca o forma secreta de comunicare.

Cheia vederii complexe detinute de creveta este data de structura ochilor sai constituiti din sase randuri de numerosi ochi mai mici.

Cercetatorul Justin Marshall de la Universitatea Queensland din Brisbane, Australia, a fost primul care a presupus ca creveta poate sa vada un nou tip de lumina plecand de la modul in care celulele sensibile la lumina sunt aranjate in randurile de ochi. Celulele sunt situate in unghiul potrivit pentru a converti lumina polarizata circulara – un tip de lumina care calatoreste in spirala – intr-o forma pe care celulele le pot detecta.

Profesorul Marshall spune ca aceasta capacitate de a vedea lumina speciala polarizata ar putea sa foloseasca crevetei pentru imperechere , intrucat masculii – si nu femelele – din cel putin trei specii de creveta prezinta parti ale corpului care reflect alumina polarizata circulara. O alta explicatie ar putea fi o comunicare secreta.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele