IT & C

#mumuie.peru #chancay #incas

O misterioasa mumie a fost descoperita in Peru

O mumie in varsta de o mie de ani, extrem de bine conservata, decorata cu o vopsea stacojie si cu un tatuaj , a fost descoperita in Peru .

Pe masura ce antropologii inlaturau straturile anticelor textile ce infasurau barbatul in varsta de aproximativ 30 de ani, au iesit la lumina ofrande familiare dar si cat se poate de ciudate: prastii, porumb si o figurina imbracata in aceleasi haine.

Privite impreuna, mumia , artifactele si situl arheologic, sugereaza ca misterioasa civilizatie Chancay , foarte putin studiata, era foarte atasata, in perioada sa de glorie intre 1.000 si 1.500 d.Hr., de pamanturile aflate pe coasta pacifica din centrul-nordul Peru. Chancay a cazut apoi sub dominatia imperiului Inca.

Pana acum, majoritatea ramasitelor Chancay au provenit din situri care au fost distruse pentru extinderea fermelor, lucru ce nu a permis studierea originilor sale. Astfel, noua mumie recent descoperita intr-un mormant din satul Rontoy reprezinta un succes fara egal.

"Stim exact de unde provine mumia si descoperim lucruri despre care intodeauna am crezut ca sunt Chancay", a declarat antropologul Kit Nelson de la Universitatea Tulane.

Nelson si colegii sai si-au petrecut cateva saptamani pentru scoaterea faselor in care era imbracata mumia. Printre straturile textilelor, se aflau obiecte care au ajutat la construirea unei imagini de ansamblu a civilizatiei.

In primele straturi de textile, cercetatorii au gasit mingii de bumbac alb, in stare naturala, despre care nu se poate spune ce semnifica. Culturile Anzilor foloseau bumbacul in inmormantari pentru a arata ca persoana respectiva fusese tesator, insa niciodata nu s-a intalnit bumbacul pur.

Mumia, poreclita de cercetatori Kiko Rontoy mai avea un sac gol si o bucla de fire in mana dreapta, iar printre straturi se mai gaseau samburi si porumb.

Porumbul era o resursa foarte valoroasa, din care se facea mancare si chicha, un soi de bere. Porumbul aflat in abundenta langa mumie arata ca Kiko Rontoy avea un statut social inalt. De ce oamenii Chancay ofereau porumb, si cui, este inca necunoscut.

In straturile de textile s-a mai descoperit si o figurina din lemn, lunga de 30 de cm, imbracata in aceleasi haine ca mumia.

Cel mai interesant este insa tatuajul de pe glezna dreapta - o linie care urmeaza unghiul incheieturii. Tatuajele sunt un alt semn al statutului social. Fata mumiei era si ea pictata cu o vopsea rosie, pe ochi si intre dinti avea asezate placute metalice, iar organele interne erau scoase.

Prezenta elitelor intr-o asezare de marime medie precum Rontoy arata ca Chancay era o civilizatie care avea un control regional foarte bun. Insa ei au fost cuceriti de incasi care au patruns pe coasta peruviana in anul 1476.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele