IT & C

Numarul domeniilor ".ro" s-a dublat

In ultimii doi ani, numarul domeniilor .ro s-a dublat, ajungandu-se in acest moment la peste 85.000 de domenii inregistrate in evidenta Retelei Nationale de Calculatoare (RNC), administrata de Institutul de Cercetari in Informatica (ICI), autoritatea unde se inregistreaza domeniile .ro.
Aceasta crestere semnificativa se datoreaza in primul rand interesului crescut pentru posibilitati de afaceri pe Internet din partea firmelor cu capital romanesc de marimi mici sau medii. Acestea au ales sa isi construiasca o pagina proprie de Internet pentru a putea fi mai usor gasite de clienti sau parteneri si au cumparat domeniul corespunzator numelui firmei.

"Dupa parerea mea, 60 la suta din cele 85.000 de domenii apartin unor firme de dimensiuni mici, despre care ai zice ca nu au nevoie de domeniu de Internet. De exemplu, am alocat un domeniu unei firme care se ocupa cu repararea televizoarelor, alteia care vinde alarme auto ", afirma Eugenie Staicut, reprezentant RNC.

Cu toate ca numarul lor a crescut foarte mult, in comparatie cu alte tari Romania este mult in urma la capitolul domenii de Internet alocate. "In Italia, exista in jur de 800 de mii de domenii, iar in Germania mai mult de 4 milioane", spune Eugenie Staicut.

Cresterea numarului de domenii alocate a dus in mod firesc la aparitia de noi site-uri web romanesti, numarul total al acestora ajungand la sfarsitul lui 2004 la 28.000. Marea majoritate a acestor site-uri, aproximativ 80 la suta, sunt detinute de companii romanesti sau firme straine care deruleaza afaceri in Romania, restul apartinand persoanelor fizice sau institutiilor publice.

Cum se explica aceasta evolutie? Reprezentantii RNC cred ca este vorba de o reactie fireasca, tinand cont de faptul ca preturile pentru acces Internet au scazut si, in acelasi timp, viteza de accesare a paginilor web a crescut.

"Mai mult decat atat, nu de mult timp, la noi unele servicii de interes public se pot accesa prin Internet, lucru care a crescut desigur interesul populatiei pentru Internet", explica Eugenie Staicut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele