IT & C

Numar de telefon pe viata

Autoritatea Nationala de Reglementere in Comunicatii (ANRC) a anuntat ca, in 2006, se vor finaliza procedurile necesare pentru ca portabilitatea numerelor sa devina operationala incepand cu 1 ianuarie 2007. Astfel, abonatii unei companii de comunicatii vor avea posibilitatea, din 2007, sa renunte la serviciile acesteia in favoarea altui operator, prin plata unor taxe, fara sa recurga la schimbarea numarului de telefon.


Presedintele ANRC, Dan euro in urmatorii trei ani, pe motiv ca actualul cadrul de reglementare nu permite companiei recuperarea fondurilor.

Decizia operatorului este efectul reducerii de catre ANRC a tarifelor de interconectare la reteaua sa a operatorilor alternativi, in doua etape, la 1 ianuarie 2006 si la 1 ianuarie 2007.

Oficialii ANRC mai sustin ca, de la anul, abonatii Romtelecom vor avea posibilitatea sa opteze ca toate sau anumite categorii de apeluri sa fie efectuate prin intermediul unui alt furnizor de servicii de telecomunicatii, dupa ce procedura de preselectare a transportatorului va deveni operationala.

Astfel, prin selectarea altui furnizor, clientii operatorului de telefonie fixa vor putea sa efectueze convorbiri telefonice interurbane si internationale la preturi mai reduse.

Conform ANRC, Romtelecom va fi obligata sa asigure clientilor aceasta facilitate incepand cu 1 iulie 2006. Potrivit studiilor europene, costurile pentru portarea numerelor fixe sunt situate intre 10-31 euro (cu o medie de 22 euro), iar pentru cele mobile, intre de 0-47 euro, o medie de 14 euro.

Suma va fi platita o singura data de cel care va solicita pastrarea numarului.

Acesta va mai suporta in abonament si o taxa lunara care va compensa costurile operarii bazelor de date.

Din portabilitatea numerelor vor avea de castigat companiilor nou intrate pe piata comunicatiilor care vor putea sa castige clientii altor companii, care nu pleaca de la ele tocmai pentru ca schimbarea unui numar de telefon presupune si inconveniente


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele