IT & C

Noul rival al Indiei, Romania?

Potrivit unui nou raport, costurile ridicate ale companiilor britanice pentru apelarea la serviciile de outsourcing indiene, le-ar putea determina sa se indrepte spre locatii Mai ieftine, precum Europa de Est .

Un raport al PAC (Pierre Audoin Consultants) indica faptul ca Romania si alte tari din Europa de Est sunt efectiv ignorate de companiile britanice, desi pentru restul Europei de Vest sunt prima alegere cand vine vorba de outsourcing.
Raportul Offshore Romania 2003, indica faptul ca in ceea ce priveste costul furnizarii de servicii IT, in Romania este mult mai scazut fata de India, dar si faptul ca Romania dispune de programatori calificati si foarte bine pregatiti, care inteleg mai bine cultura vest europeana decat cei asiatici.

In plus, si companiile din SUA au inceput sa considere Europa de Est ca o sursa pentru outsourcing. Hector Ruiz, director executiv al Advanced Micro Devices, a afirmat la inceputul acestui an ca are in vedere Europa de Est pentru talentatii ingineri din Ungaria, Polonia, Cehia si Rusia.
Pete Foster, director de cercetare la PAC, a spus ca folosirea serviciilor de outsourcing indiene de catre Marea Britanie se datoreaza in principal legaturilor istorice si culturale avute cu India, dar in curand va trebui sa-si indrepte atentia catre alte locatii, deoarece resursele au devenit mai putine si costurile mai ridicate. "Exista o mare competitie in ceea ce priveste costurile, iar India devine tot mai scumpa. Europa reprezinta o buna oportunitate si o noua zona pentru descoperirea de resurse, dar este efectiv ignorata de Marea Britanie", a spus Foster.
Romania reprezinta o oportunitate atat pentru furnizorii de servicii pentru a-si imbunatati competitivitatea, prin achizitia de resurse si companii in Romania la preturi mult mai mici fata de India, cat si pentru utilizatori pentru a cumpara servicii IT cu costuri mult mai scazute.

Desi inginerii din Europa de Est sunt bine pregatiti, este dificil de gasit buni manageri in zona, a afirmat Jonathan Schwartz, vice presedinte executiv al Sun Microsystems intr-un interviu recent. Deseori acestor tari fost comuniste le lipseste zelul intreprinzator , a spus acesta.
Raportul releva faptul ca pretul mediu pentru serviciile software offshore in Romania este de aproximativ 160$ per programator pe zi, iar costul angajarii specialistilor cu studii superioare este de sproximativ 6.500 $ pe an. Project manageri cu experienta pot fi recrutati pentru 21.500-32.000 $ pe an.
PAC estimeaza ca in 2003, veniturile romanesti obtinute din exportul serviciilor IT vor ajunge la 124.2 milioane $, cele mai multe fiind realizate din Franta, Germnia, Marea Britanie si Olanda.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele