IT & C

Nokia da cale libera dezvoltatorilor

Nokia a decis sa schimbe modul de a trata cu dezvoltatorii software in efortul de a preveni o competitie tot mai mare din partea Microsoft.

Compania va introduce in curand un proces prin care dezvoltatorii vor avea un acces mai rapid si mai mare la software-ul de operare pentru telefoane mobile proprietate a Nokia.
De asemenea, compania finlandeza va restructura accesul dezvoltatorilor la interfetele aplicatiei de programare (API-uri) si isi uneste fortele impreuna cu alti producatori de handset-uri si cu Sun Microsystems pentru a obtine certificare software pentru produse.

Scopul schimbarilor este de a raspunde la plangerile primite din partea a 1.3 milioane de dezvoltatori care au downloadat unelete software necesare pentru crearea de aplicatii software pentru telefoanele Nokia.

Dar unii analisti vad acest lucru si ca pe o manevra defensiva pentru a se apara de un nou sistem de operare pentru telefoanele mobile de la Microsoft, deoarece in urmatorii cativa ani software-ul Smartphone de la Microsoft va deveni principalul rival al sistemului Symbian, un sistem de operare pentru telefoanele mobile avansate, care este finantat de Nokia.

Se pare ca in ultimii ani Nokia si Microsoft au pus un accent mai mare pe colaborarea cu dezvolatorii de aplicatii pentru dispozitive mobile , pentru a crea programe software pentru servicii care sa poata fi vandute de furnizorii de servicii de telefonie mobila.

Ca parte a schimbarii facute de Nokia, aceasta a marit frecventa cu care face disponibile API-urile pentru dezvoltatori. Acestea sunt software-le cheie de care dezvoltatorii au nevoie pentru a face ca programele lor sa functioneaze pe handset-uri.

O alta schimbare majora va avea loc in urmatoarele cateva saptamani, cand Sun si un grup de producatori de handset-uri - Nokia, Siemens, Motorola si Sony Ericsson Mobile Communications - vor deschide centre unde dezvoltatorii vor putea obtine certificare pentru softwarele lor.

Cerificarea se va face de catre fiecare dintre producatorii de telefoane mobile implicati, iar dezvoltatorii vor avea de trecut doar printr-o serie de teste.
In prezent download-urile de software pentru telefoanele mobile sunt limitate la 99 centi pentru ring tonuri si 4$ pentru jocuri.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele