IT & C

Noile descoperiri de la Stonehenge

Arheologii britanici care au inceput cele mai importante sapaturi din ultimii 100 de ani in preajma complexului de la Stonehenge au dat la iveala unele detalii care ar putea explica motivul pentru care a fost construit acest misterios monument preistoric.

Echipa de arheologi condusa de profesorul Tim Darvill de la Universitatea Bournemouth si profesorul Geoff Wainwright de la Society of Antiquities a reusit dupa nu mai mult de o saptamana de sapaturi sa dea la iveala soclurile pe care erau asezate pietrele care formau structura originara a complexului Stonehenge, informeaza BBC News. E vorba de blocurile de piatra vanata mai mici care ar putea explica scopul construirii complexului Stonehenge.

Cei doi profesori care conduc sapaturile cred ca existenta acestor pietre arata ca, in principiu, monumentul preistoric trebuie sa fi fost inteles ca un loc sacru in care se produc insanatosiri miraculoase.

Indiciile pentru aceasta teorie au venit din analiza miturilor care acordau acestor pietre puteri miraculoase si din analiza scheletelor gasite in inima complexului Stonehenge, care arata ca oamenii sufereau de diferite boli.

Sapaturile care au loc acum sunt primele dupa 40 de ani, si cele mai importante din ultimii 100, iar echipa incearca acum sa faca analiza materialelor organice din sapaturile facute pentru a data pietrele.

Profesorii Darvill si Wainwright cred ca secretul complexului de la Stonehenge sta in aceste blocuri de piatra vanata care se constituie in principalele indicii pentru motivul ridicarii monumentului de acum 4.500 de ani.

O alta dovada pentru sustinerea teoriei lor ar putea sta in faptul ca pietrele au fost transportate de la o mare departare – aproximativ 250 km, realizare pe care expertii nici acum nu o pot explica in intregime.

Alaturi de soclurile descoperite, arheologii au dat de asemenea la iveala o multime de alte obiecte importante: fragmente de ceramica de pe vremea romanilor si ciocane de piatra antice.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele