IT & C

Noi studii arata ca elefantii preistorici erau amfibii

In urma cercetarilor stilurilor de viata ale stramosilor elefantilor, Moeritherium si Barytherium, care au trait in perioada Eocenului, acum peste 37 de milioane de ani, s-a descoperit ca acestia erau amfibii.

Prin analizarea izotopilor din smaltul dintilor lui Moeritherium s-a descoperit ca acesti elefanti erau mamifere semi-acvatice, ce isi petreceau ziua in apa, mancand plante acvatice .

Se stie deja, din date moleculare, ca elefantii de azi au caracteristici antice comune cu sirenienii (vacile de mare si dugongii), de unde reiese ca elefantii au stramosi acvatici sau semi-acvatici. Prin urmare, cercetatorii au vrut sa afle daca Moeritherium si Barytherium erau aceste indepartate rude acvatice ale lor.

Intrucat nu s-au gasit schelete intregi ale acestor mamifere, oamenii de stiinta au recurs la analizarea compozitiei chimice a dintilor lor. Izotopii de oxigen au oferit raspunsul asteptat: elefantii moderni au stramosi care traiau in apa, Moeritherium si Barytherium.

Urmatorul pas al studiilor este de a stabili cand a avut loc schimbarea elefantilor de la apa la pamant si cand s-a despartit specia elefantului de speciile sirenienilor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului