IT & C

Noi proiecte de cooperare romano-bavareze

Joi, 4 decembrie 2003, la sediul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a avut loc semnarea protocolului bilateral de colaborare romano-bavarez, la incheierea lucrarilor Comisiei Guvernamentale Romania- Bavaria .

Procotolul a fost semnat de Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care indeplineste functia de presedinte al partii romane, si Eberhard Sinner, Ministru de Stat la Cancelaria de Stat a landului Bavaria, presedintele partii bavareze in Comisia Guvernamentala.

"Sesiunea din acest an a Comisiei guvernamentale romano-bavareze constituie un bun prilej de a gasi noi cai de colaborare in domenii de interes pentru ambele tari. Schimburile comerciale romano-bavareze s-au dezvoltat continuu in ultimii ani, Bavaria fiind al doilea partener comercial al Romaniei dintre cele 16 landuri federale germane.

In anul 2002, volumul schimburilor comerciale dintre landul Bavaria si Romania a crescut cu 5,13% fata de anul precedent, atingand suma de 1.195,9 milioane Euro. Tendinta pozitiva a comertului bilateral s-a mentinut si chiar s-a amplificat in anul 2003: in primele opt luni, fata de perioada corespunzatoare a anului anterior, volumul total a crescut cu 18,4%, exportul bavarez cu 21,9%, importul din Romania cu 15,9%.

Dintre proiectele derulate in cadrul creat de Comisie pot aminti aici realizarea unui studiu de fezabilitate pentru aeroportul din Sibiu, schimb de experienta pentru stabilirea procedurilor de operare in cazul parcului de software de la Galati, suport pentru participarea la targuri si expozitii." a afirmat in conferinta de presa care a urmat ceremoniei de semnare, ministrul roman.

"Romania este un partener politic si comercial important pentru Bavaria, de altfel schimburile dintre tarile noastre au crescut cu 25% in prima parte a acestui an, investitiile germane in Romania depasind 1 miliard de dolari. Romania a facut progrese importante in transpunerea legislatiei comunitare, speram ca aderarea sa la Uniunea Europeana va avea loc in 2007 si atunci vor aparea noi oportunitati de colaborare.

Mai mult, Ministrul Dan Nica mi-a prezentat in cursul acestei dimineti sistemul de e-Government care a fost instrodus aici, de care am fost impresionat, cu masuri de acces si de securitate deosebite, cu servicii deosebite care se ofera populatiei, si din care noi putem invata.", a declarat Eberhard Sinner, Ministru de stat al landului Bavaria.

Comisia Guvernamentala constituie cadrul institutional pentru relatii economice intre Romania si landul Bavaria. Aceasta s-a intrunit intr-o prima sesiune la Munchen, in 2001. Comisia Guvernamentala Romania-Bavaria, in cadrul sesiunilor anuale, organizate pe principiul rotatiei, analizeaza si propune masuri de sprijinire a actiunilor pe plan economic, recomanda modalitati si cai concrete de dezvoltare a schimburilor comerciale si de cooperare economica dintre cele doua parti.

Au avut loc discutii la nivelul grupelor de lucru ale comisiei mixte, organizate in jurul urmatoarelor teme principale: Economie, transporturi si turism; Politie , Administratie, Comunicatii si Tehnologia Informatiei; Educatie, cultura si probleme sociale; Agricultura, silvicultura, protectia mediului, alimentatie si sanatate.

Au participat reprezentanti de la 14 ministere din Romania si 6 bavareze. Pana in februarie 2004 va fi transmis un numar de proiecte in care cele doua parti vor colabora. In 2003, numarul proiectelor de colaborare a fost de 70 proiecte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele