IT & C

Neanderthalul vana high-tech

O populatie pe deplin stapana asupra mediului inconjurator si a materiei prime naturale, nu una aflata sub iminenta extinctiei.

Asa i-a descris pe neanderthalieni arheologul Matthew Pope, de la University College din Londra, dupa ce a examinat uneltele din piatra de la situl Beedings, West Sussex, informeaza LiveScience.com. Cercetatorul britanic a ramas uluit de rezultate:

„Uneltele pe care le-am gasit sunt avansate din punct de vedere tehnologic si posibil mai vechi decat unele unelte din Marea Britanie apartinand speciei noastre, Homo sapiens “. Pope este increzator ca ele ar fi putut fi lasate in urma de unele dintre ultimele grupuri de vanatori neanderthalieni din Europa de Nord.

Circa 2.300 de unelte au fost descoperite pentru prima data la Beedings in anul 1900, cand a fost sapata fundatia pentru o casa imensa ce urma sa fie inaltata acolo.Uneltele cu pricina au fost considerate insa falsuri pentru multa vreme. Abia in 1980 a iesit la iveala importanta lor, cand Roger Jacobi, de la British Museum, a observat ca sunt avansate tehnologic si au trasaturi similare cu altele datate in urma cu 35.000-42.000 de ani.

Mai precis, era vorba de lame lungi, cu laturi drepte si subtiri la capete, capabile de un impact de mare viteza. Jacobi s-a gandit ca zona respectiva ar fi servit drept un punct de observatie, de unde neanderthalienii se napusteau asupra cailor, mamutilor sau rinocerilor lanosi si foloseau truse de scule pentru a-si repara sulitele.

Acum, echipa condusa de Matthew Pope a stabilit pe deplin autenticitatea descoperirilor de la Beedings: „Sapaturile noastre au demonstrat fara urma de indoiala ca materialele gasite aici sunt veritabile si ca au fost formate in urma fisurilor din pietrele de nisip“, a subliniat cercetatorul britanic.

In plus, echipa arheologului de la University College a dezgropat si alte unelte, mai vechi si mai specifice neanderthalienilor. Acestia din urma au populat campiile Europei si parti ale Asiei acum 230.000 de ani, disparand de pe fata pamantului cu mai mult de 20.000 de ani in urma, la cateva mii de ani dupa aparitia omului modern.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele