IT & C

NASA planifica o misiune cu oameni pe un asteroid

NASA planifica o misiune spatiala cu oameni la bord care sa aterizeze pe un asteroid ce va trece la o distanta nu foate mare de planeta noastra cu scopul insa nu de a-l distruge ci pentru a-l folosi ca o trambulina pentru o noua era spatiala.

Daca pana acum ne-am obisnuit sa vorbim despre asteroizi cu oarecare teama, iar cele mai dezvoltate tari de pe Pamant isi folosesc resursele pentru a sti cum putem sa ne ferim de aceste obiecte spatiale, iata ca NASA modifica schema Armaghedonului si vrea sa foloseasca un asteroid in scopuri pozitive.

Este vorba despre asteroidul cu denumirea conventionala 2000SG344, dupa cum informeaza The Guardian, o roca ce nu depaseste dimensiunile unui iacht destul de mare – aproximativ 40 de metri in diametru -, cu o greutate de 1.1 tone. In anul 2.000 astronomii de la NASA credeau ca obiectul cosmic ar putea lovi planeta noastra, dar calculele ulterioare au dezmintit aceasta posibilitate.

In schimb, cei de la agentia spatiala americana au inceput sa considere asteroidul ca pe o foarte buna oportunitate de a relansa explorarea spatiului. Misiunea spatiala faca parte din planurile schitate in timpul administratiei Bush de a trimite omul mai adanc in spatiu; o misiune spatiala pe acest asteroid ar constitui, de fapt, una dintre primele trepte pentru misiunea cea mare: a duce oameni pe Marte.

Raportul NASA pentru aceasta misiune analizat de catre cei de la The Guardian analizeaza posibilitatea trimiterii a doi astronauti intr-o misiune de circa trei luni pentru a face jonctiunea cu obiectul cosmic. Obiectivele misiunii ar fi multiple, dar printre cele mai importante se numara cunoasterea efectelor unei misiuni mai indelungate in spatiul cosmic asupra omului;

posibilitatea de a vedea cum poate acesta sa supravietuiasca intr-un mediu atat de ostil prin incercarea de a converti gheata ce poate fi gasita pe aceste corpuri cosmice in apa potabila, sau chiar oxigen si hidrogen.

Experienta acumulata in aceasta misiune s-ar dovedi extrem de utila pentru o viitoare misiune pe Marte. Nu in ultimul rand, analiza mineralelor prelevate de pe suprafata asteroidului ne-ar putea da mult mai multe indicii stiintifice cu privire la nasterea sistemului nostru solar.

Sub administratia Bush, NASA a fost insarcinata sa trimita oameni pe Luna pentru a pune fundamentele unei baze permanente – o trambulina, iarasi, pentru alte misiuni spatiale mai indepartate. Un astfel de program spatial ambitios nu se mai poate folosi, insa, de aceeasi gama de rachete intrebuintate pentru a duce omul in spatiul cosmic; de aceea, inginerii americani au inceput sa puna la punct doua noi tipuri de racheta: Orion si Ares.

Prima ar trebui sa-i duca pe astronautii americani intr-o misiune de circa 6 luni dus-intors pe asteroid, misiune care presupune un sejur pe suprafata lui de o saptamana sau doua. Si pentru ca gravitatia este aproape de zero pe asteroid, capsula va trebui sa se ancoreze de suprafata;

din acelasi motiv, debarcarea astronautilor pe suprafata corpului spatial va constitui o reala problema, intrucat ei nu vor mai putea pasi pe suprafata asa cum o faceau pe Luna, unde gravitatia – desi mult mai mica decat cea a Pamantului – ii tinea totusi.

Pe de alta parte, disi misiunea va avea nevoie de mai putin combustibil decat cel necesar pentru a ajunge pe Luna, din punct de vedere tehnic ea este mult mai dificila: asteroidul are 40 de metri in diametru si inainteaza in spatiu cu o viteza de 45.000 km/h.

Astronautii cred ca, spre deosebire de misunile pe Luna in care imaginile ne arata cam aceeasi priveliste, sondele spatiale care au ajuns pe asteroizi au surprins imagini dintre cele mai interesante de fiecare data.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele