IT & C

Muzica uneste nu numai oamenii ci si neuronii

Potrivit unui recent studiu, copii care iau lectii de muzica isi intaresc conexiunile intre cele doua emisfere ale creierului, dar numai daca sunt sarguinciosi.

Studiul nu face decat sa duca mai departe o mai veche dezbatere cu privire la efectele muzicii asupra creierului, informeaza Science Magazine. In 1995, un studiu condus de neurologul Gottfried Schlaug a aratat ca muzicienii profesionisti care si-au inceput viata muzicala inainte de 7 ani, prezinta legaturi foarte bine stabilite intre emisferele stanga si dreapta ale creierului.

Schlaug a vazut aceasta conexiune ca o dovada ca antrenamentul muzical poate imbunatati conectivitatea neuronala, dar unii sceptici argumentau ca aceasta conectivitate era prezenta de la nastere, influentand ea mai degraba capacitatile muzicale.

Schlaug si colegii sai au continuat investigatiile cu ajutorul a 31 de copii. Cercetatorii au obtinut imagini detaliate ale rezonantei magnetice cerebrale la varsta de 6 ani si, apoi, din nou la 9 ani .

Din grupul de 31, 6 copii au s-au tinut de orele de muzica in mod constant pentru cel putin 2.5 ore pe saptamana intre 6 si 9 ani. Rezultatele cercetarilor au aratat ca cei sase copii si-au dezvoltat conectivitatea neuronala intre cele doua emisfere cu pana la 25%, pe

cand cei care au practicat mai putine ore pe saptamana sau deloc, nu au dezvoltat aceeasi conectivitate. De remarcat ca toti copiii faceau practica pe instrumente ca pianul sau vioara, instrumente care cer folosirea ambelor maini.

Astfel, studiile intreprinse de Schlaug si colegii sai arata ca antrenamentul muzical poate sa imbunatateasca conexiunile neuronale legate de planificare si coordonarea miscarilor intre cele doua maini. Echipa de cercetatori cauta acum sa investigheze daca muzica poate imbunatati memoria sau capacitatile rationale.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele