IT & C

Mustele proaste traiesc mai mult decat cele inteligente

Cercetatorii francezi au descoperit ca mustele inteligente traiesc mai putin datorita consumului de energie pe care cele proaste o canalizeaza mai degraba pentru sustinerea organismului.

Probabil ca cele proaste ne irita si cel mai mult! Publicatia italiana Corriere della Sera informeaza ca doi cercetatori de la Universitatea din Lousanne, Franta, Taduesz Kawecki si Joep Burger , au aratat ca exista o corespondenta negativa intre imbunatatirea capacitatilor de invatare si memorizare ale mustelor si lungimea vietii.

Mai pe scurt: un creier activ imbatraneste mai repede mustele mai ales datorita cosumului mare pe care l-ar presupune o functionare mai buna a creierului. Cercetatorii au supus unui test doua grupe de muste: un grup a fost lasat sa-si continue viata obisnuita, pe cand celalalt a fost invatat sa asocieze mirosul unei hrane specifice la o aroma.

In acest fel, cercetatorii au reusit sa obtina – dupa 30 sau 40 de generatii – muste in stare sa invete si dispunand de o memorie mai buna dacat stramosii lor. Cu toate acestea, ele traiesc mai putin decat mustele normale. Acestea traiesc in medie circa 80 de zile, fara sa faca mare lucru, dar cele inteligente au ajuns sa traiasca numai 50-60 de zile.

Cercetatorii explica: “O activitate mai intensa a creierului acestor insecte e platita in energie vitala”, ceea ce ar putea explica de ce mustele si majoritatea celorlalte animale nu sunt tentate sa-si dezvolte facultatile neuronale.

Ceea ce nu inseamna ca oamenii ar trebui sa faca la fel, intrucat studiile arata ca dezvoltarea inteligentei creste probabilitatea unei vieti indelungate.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele