IT & C

Mostenirea lui Gates: hiturile si esecurile Microsoft

Daca MS-DOS 1.0., Windows 3.0 sau Xbox sunt trecute la reusite, Vista si Millenium Edition stau pe lista neagra Microsoft, realizata de MSNBC.com. Pregatit sa se retraga la sfarsitul acestei saptamani din fruntea companiei pe care a fondat-o, Bill Gates lasa in urma multe hituri, dar si o serie de nereusite.

La plecarea parintelui Microsoft din fruntea companiei, MSNBC.com a realizat o lista cu plusurile si minusurile mostenirii acestuia, monitorizand produsele lansate de el pe piata, timp de 33 de ani.

Primul pe lista de reusite este MS-DOS 1.0. Cand IBM a lansat primul calculator personal, in 1981, sistemul de operare a fost cel care i-a insufletit componentele hardware. A fost primul sistem de operare folosit pe scara larga de catre cei care s-au incumetat sa se familiarizeze cu notiunea de PC, la o vreme in care computerele erau in mod normal asociate cu activitatile guvernamentale, militare si economice.

Doi ani mai tarziu, Windows a iesit de sub degetele programatorilor de la Microsoft, aducand cu sine o interfata grafica oarecum intuitiva, asemanatoare cu cea folosita de calculatorul Lisa, introdus pe piata de Apple cu cateva luni mai devreme.1990 a insemnat lansarea revolutionarului Windows 3.0, o alta reusita Microsoft, care a incorporat in premiera aplicatiile Program Manager, File Manager si Print Manager.

Windows 95, care a aparut in august 1995 si a continuat lista lucrurilor bune, a avut parte de un marketing agresiv, bazat pe hitul “Start Me Up” al celor de la Rolling Stones. 14 milioane de dolari s-a zvonit ca Microsoft le-ar fi platit rockerilor pentru un fragment de piesa, insa in realitate afacerea s-a incheiat pe o suma considerabil mai mica.

Rezultatele au intrecut insa orice asteptari: americanii au format din timp cozi in fata magazinelor IT, care si-au deschis in consecinta usile la miezul noptii, doar pentru a-i lasa pe oameni sa puna mana pe noul sistem de operare. Printre noutatile aduse de Windows 95 s-au numarat prima functie de tip “plug and play” si comenzile asociate cu click-ul dreapta de mouse.

Word-ul, Outlook-ul, Excel-ul si Powerpoint-ul, astazi aproape ubicue, au fost concepute initial ca programe de sine statatoare. Pachetul Office a ajuns insa in scurta vreme sa stapaneasca birourile din intreaga lume. Exista temerari care s-au incumetat sa se ia la intrecere cu Office-ul, precum Google Docs si OpenOffice.org, insa pachetul celor de la Microsoft domina piata in continuare, fara drept de apel.

Acelasi lucru este valabil, pana la un punct, si pentru Internet Explorer, in categoria browser-elor. Aproape trei sferturi dintre cei care navigheaza pe Internet folosesc e-ul albastru imbratisat de inelul auriu, insa statistica nu e nici pe departe imbucuratoare pentru cei de la Microsoft.

Cu doar patru ani in urma, utilizatorii de Explorer se ridicau la 95% din totalul de internauti, scaderea popularitatii datorandu-se unor browsere care au intrat cu avant pe piata, precum Safari sau Mozilla. Versiunea cu numarul trei a acestuia din urma a inregistrat peste 8 milioane de downloadari in primele 24 de ore de la recenta lansare, iar suprematia explorer-ului, lansat in 1995, pare sa se clatine din ce in ce mai puternic.

Xbox-ul, aruncat in 2001 in lupta cu Playstation-ul 2, lansat cu un an mai devreme, a reprezentat primul pas facut de Microsoft in domeniul consolelor. Xbox-ul n-a reusit sa intreaca in vanzari consola celor de la Sony, desi a beneficiat de un ajutor considerabil in forma first-person shooter-ului “Halo”.

A pavat insa drumul pentru Xbox 360, lansata patru ani mai tarziu. Nici versiunea 3 a Playstaton-ului, nici Nintendo-ul Wii nu au reusit sa o bata pana in prezent la vanzari, insa studiile de piata arata ca interfata bazata pe miscarile trupului va ajuta Wii-ul sa treaca pe pozitia intai in urmatoarele luni.

Istoria companiei create de Gates nu e straina nici de chix-uri majore. In 2000, instabilitatea versiunii Millennium Edition a starnit imediat un val de ura impotriva ei, egalat doar de cel indreptat inspre Windows Vista, sapte ani mai tarziu.

Vorace de resurse hardware si saracacios in aplicatii noi si drivere, noul sistem de operare n-a reusit sa convinga nici companiile, nici utilizatorii particulari, care au preferat sa-i ramana fideli XP-ului. Chiar daca a fost lansat tocmai in 2001, acesta ocupa un indice de 72 la suta din piata globala, in timp ce Vista este nevoit sa se multumeasca cu un modest 15%.

Un alt pas neinspirat al celor de la Microsoft a fost Clippy , personajul in forma de agrafa ce facea pe asistentul in Office-ul din 1997. Defectul lui major era ca se trezea sa ofere indicatii in momentele cele mai nepotrivite: cand utilizatorii incercau sa salveze documente importante, cand erau pe cale sa astearna pe monitor un gand deosebit.

O singura atingere gresita de buton putea sa le dea planurile peste cap cand Clippy isi facea aparitia. In versiunea din 2001 Clippy putea fi trezit la viata doar de catre doritori, iar Office-ul din 2007 a insemnat sfarsitul antipaticului personaj.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele