IT & C

Mobilul se ieftineste la straini

Concurenta dintre operatorii de telefonie mobila de pe piata romaneasca a dus la o scadere considerabila a tarifelor la roaming.

Romania s-a alaturat, de ieri, tarilor in care a fost introdus serviciul Vodafone Passport. Cu Vodafone Passport, le oferim romanilor unul dintre cele mai valoroase produse din portofoliul global al liderului mondial in comunicatii mobile . Vodafone Passport este cea mai competitiva oferta de roaming de pe piata si aduce clientilor nostri care calatoresc in strainatate o valoare mai mare de utilizare si un control mai bun al costurilor, a declarat Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.

Vodafone Passport este o optiune de roaming international care poate fi activata gratuit de catre clientii serviciului standard de roaming, Vodafone World. Noua optiune le permite clientilor aflati in roaming sa efectueze apeluri la tarifele lor nationale, in schimbul unei taxe de conectare per apel, intr-un numar de 19 retele Vodafone si retele preferate Vodafone, conform companiei. Taxa de conectare/apel este de 1,20 dolari (fara TVA) pentru clientii Vodafone Romania care calatoresc in Europa si folosesc una dintre cele 16 retele Vodafone cuprinse in programul Passport.

Economii substantiale

Cele 16 tari din Europa incluse in program sint Albania, Cehia, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia, Spa-nia, Suedia, Marea Britanie, Elvetia, Belgia si Franta. In tarile unde nu este disponibil serviciul Passport, tarifele percepute clientilor vor fi cele ale Vodafone World. Pentru apelurile de roaming efectuate din retelele Vodafone Australia, Vodafone Japonia si Vodafone Noua Zeelanda, taxa de conectare/apel este de 2,40 dolari (fara TVA).

Conform reprezentantilor companiei, o data cu introducerea noii optiuni de roaming, clientii sai vor avea parte de reduceri substantiale de tarife. Spre exemplu, un abonat Vodafone Romania care calatoreste in Spania si foloseste reteaua Vodafone Spania va plati numai 1,76 dolari pentru un apel de patru minute, comparativ cu un cost anterior de 4,36 dolari, ceea ce reprezinta o economie de 2,6 dolari la acest apel. In plus, pentru apelurile de voce primite, clientul aflat in roaming plateste numai taxa de conectare/apel. Taxa de conectare este perceputa la fiecare 10 minute ale unei convorbiri. Incepind de ieri, abonatii Vodafone pot cere activarea optiunii Vodafone Passport sunind la *222. Vodafone Passport va fi disponibil efectiv pentru abonati incepind cu seria de facturare din data de 22 iunie 2006.

Este posibila o plata in avans

In momentul de fata, Orange Romania are inche-iate acorduri de roaming cu mai mult de 260 de operatori din peste 130 de tari si cu doi operatori de telefonie mobila prin satelit.

Cu o zi inainte de a pleca din tara, clientul apeleaza Serviciul Clienti la numarul scurt 450 (apel taxabil cu tariful in retea), serviciul Roaming fiind activat pentru perioada dorita. In functie de consumul si vechimea in retea, e posibil ca utilizatorului sa i se solicite efectuarea unei plati in avans. Utilizarea serviciului Roaming se face numai in cadrul ariei de acoperire a operatorului GSM partener din tara in care se afla clientul si depinde, in principal, de calitatea tehnica a retelei respective.

In cazul in care serviciul Roaming este activat, iar clientul se afla intr-o zona de granita, recomandarea Orange este selectarea ma-nuala a retelei Orange sau inchiderea telefonului pentru a evita inregistrarea lui intr-o retea dintr-o tara vecina, din cauza fluctuatiilor de semnal.

Serviciul Roaming de la Orange imparte lumea in sapte zone, tariful fiind stabilit in functie de aceste zone. Abonatii Orange pla-tesc intre 0,88 si 2,88 dolari/minut pentru apeluri in Romania, in functie de zona in care se afla, iar pretul apelurilor primite este de 0,63 - 1,53 dolari/minut, in timp ce utilizatorii de cartele reincarcabile platesc mai mult pentru a folosi aceste servicii.

Cosmote incearca sa tina pasul

Cosmote a lansat, de curind, serviciul Roaming si pentru cartela Cosmote in doua variante. Acestea sint Roaming One pentru primi-rea de apeluri si SMS si trimiterea de SMS, serviciu disponibil in 214 retele din 110 tari, conform operatorului, si Roaming Plus pen-tru primirea si initierea de apeluri si SMS-uri, disponibil deocamdata in trei retele din trei tari. Pentru abonatii Cosmote, serviciul Roaming este diponibil in 232 de retele din 111 tari, atit pentru primirea de apeluri si SMS-uri, cit si pentru initierea acestora.

Alianta impotriva Vodafone

Pentru a se putea lupta cu gigantul Vodafone (care deserveste 179,3 milioane de clienti in lume) pe segmentul de roaming, sase companii de telefonie mobila s-au aliat sub numele de FreeMove Alliance. Acestea sint Orange, telecom italia mobile (TIM), T-Mobile, Telenor, TeliaSonera si Wind. Impreuna, companiile (aliate din 2003) deservesc 182 de milioane de clienti in Europa, iar de la infiintarea FreeMove Alliance, razboiul purtat pe roaming continua sa scada tarifele.

Comisia Europeana a anuntat, recent, ca intentioneaza sa oblige operatorii de telefonie mobila sa anuleze tarifele suplimentare pe care le percep in cazul convorbirilor telefonice efectuate intre tarile membre ale Uniunii Europene, acesta fiind motivul oficial pentru formarea aliantei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele