IT & C

Mobilii muta cimpul de lupta in 3G

Un serviciu anuntat de mai bine de un an va intra in oferta Orange Romania, incepind de astazi: 3G (tehnologie pe care Connex, actualul Vodafone, a lansat-o inca din 2005), precizeaza un comunicat al Orange, citat de publicatia electronica smartfinancial.ro.

Pe linga convorbirile video (apelul video), 3G, telefonia de generatia a treia, ofera si viteze mari pentru transferul de date, fiind astfel o alternativa de succes la EDGE, actualul serviciu Orange Romania. Partea mai putin buna este ca, la fel ca si Vodafone, Orange va lansa initial 3G cu un nivel limitat de acoperire, ceea ce inseamna ca utilizatorii vor beneficia de acest serviciu pe o suprafata restrinsa.

Se asteapta contraatacul Vodafone

Cei mai multi clienti sint asteptati sa fie din Bucuresti (acolo unde serviciul beneficiaza de o acoperire foarte buna) si din alte mari orase, asa cum se intimpla la Vodafone. Lansarea 3G de catre Orange a fost tinuta aproape in secret pina de curind, insa serviciul era pregatit din timp si a fost prezentat si la CERF 2006, fara a se anunta o data fixa a lansarii.

Piata 3G are acum un oarecare potential de crestere in Romania, avind in vedere faptul ca Vodafone va trebui sa contraatace, iar sumele investite in publicitate de cele doua parti vor fi mari, la fel ca si reducerile de preturi si promotiile.

3G, dezastruos la nivel mondial

Putine tehnologii au adus mai multa dezamagire decit telefonul mobil de generatie a treia - 3G, sustine publicatia electronica HotNews. Respinse adesea de consumatori ca fiind prea scumpe, greu de manevrat si cu o durata scurta a bateriei, aceste telefoane ultra adaptabile nu reusesc sa prinda de mai bine de trei ani. Sint semnale, totusi, ca extinderea si accesibilitatea tehnologiei 3G ar urma sa inceapa in scurt timp.

La inceputul lunii mai, Peter Erskine, director executiv la O2, filiala britanica a grupului de telefonie mobila Telefonica, a admis ca introducerea pe piata a serviciilor 3G a fost un dezastru.

Acuzind lipsa de continut satisfacator, acesta a adaugat ca venituri semnificative din aceasta tehnologie nu sint de asteptat inainte de 2008, adica cu patru ani mai tirziu decit se estimase initial.

Companiile de telefonie mobila au cheltuit miliarde de dolari, la inceputul anilor 2000, pentru cumpararea licentei de operare a serviciilor 3G si dezvoltarea infrastructurii pentru acestea, dar mare parte din aceste sume inca nu au fost recuperate.

Exista si optimisti

Printre pesimistii din piata exista insa si voci optimiste. Un exemplu este studiul companiei de consultanta IDC care a raportat, in primul trimestru al anului 2006, o crestere cu 11% a vinzarilor de aparate de telefonie 3G in Europa de Vest, ajutind astfel ca vinzarile de telefoane mobile sa atinga rata de crestere de acum un an.

In ultima vreme, cresterea vinzarilor de telefoane mobile pe pietele dezvoltate s-a incetinit, acestea preferind mai mult accesoriile. Data fiind aceasta crestere a vinzarilor, IDC considera ca telefoanele 3G detin acum 7% din totalul pietei de telefoane mobile din Europa de Vest, in crestere fata de 5% anul trecut.

Motivul pentru cresterea rapida pare a fi aparitia acelui continut satisfacator, despre care Peter Erskine afirma ca lipsea pina acum. Acest lucru e exemplificat de datele prezentate de compania britanica Hutchinson 3G, care a anuntat recent ca, in ultima luna, clientii sai 3G au cumparat mai mult de un milion de piese muzicale si videoclipuri.

135.000 de clienti in 11 luni

Primele servicii 3G au fost lansate in aprilie 2005 de Vodafone Romania care avea, dupa 11 luni, 135.249 de clienti pe 3G (6,3 milioane de clienti in total) in Romania, comparativ cu 10 milioane la nivel de grup (din 179,3 milioane de clienti). Pachetul 3G Vodafone include un abonament de 33 USD, cu 213 minute incluse pe luna pentru apeluri de voce, 10 minute pentru apeluri video si trafic Internet mobil de 10 MB. Tariful pentru voce este de 0,12 USD/minut (Vodafone si Romtelecom) si 0,17 USD/minut catre alte retele, tariful apeluri video de 0,20 USD/minut, iar cel de trafic Internet de 0,30 USD/MB.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele