IT & C

Misterul din ambra: insectele preistorice

Integrand tehnologia de ultima ora si paleontologia, un cercetator francez a reusit sa dea la iveala cele mai fidele poze ale unor insecte minuscule care au trait pe vremea dinozaurilor si care au ramas incastrate in interiorul fosilelor de lemn.

BBC News informeaza asupra unei fericite intalniri intre tehnologie si paleontologie, pusa la incercare de catre cercetatorul francez Paul Tafforeau cu ajutorul careia s-a reusit scanarea interiorului ambrei pentru a da la iveala mici insecte de pe vremea dinozaurilor.

Tafforeau este un paleontolog care a preferat sa foloseasca cele mai performante din lume pentru a-si face meseria in dauna ciocanului si a daltei. Dispozitivul European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble , Franta, produce o raza de lumina foarte intensa care poate sa patrunda orice material, dand-i la iveala structura interna.

Cu ajutorul acestei camere , Tafforeau si colega sa Malvina Lak, au reusit sa patrunda in interiorul unor bucati mari de ambra de cateva kilograme pentru a descoperi diferite microorganisme.

fosileAnalizand mai mult de 600 de astfel de blocuri de ambra, cercetatorii au dat la iveala 360 de de insecte: viespi, gaze, furnici, chiar si paianjeni . S-au gasit, de asemnea, frangmente de plante. Toate aceste fosile s-au pastrat datorita faptului ca plantele si animalele s-au lipit de rasina copacilor care le-a pastrat pana in zilele noastre.

Majoritatea organismelor descoperite sunt minuscule: unele gaze masoara in jur de 0.8 mm, iar viespii au cam 4 mm in lungime.

Aceasta camera performanta poate revolutiona paleontologia daca ne gandim ca puterea razelor care patrund in material poate da la iveala detalii foarte specifice. Nu numai atat, dar informatia electronica poate fi printata, astfel incat o insecta de un milimetru poate fi analizata mult mai bine pe un suport printat de 30 de centimetri, detaliile insectelor fiind mult mai usor vizibile.

tridProfesorul Tafforeau crede chiar ca “Intr-un anumit sens este chiar mai bine decat a avea animalul real. Daca ne gandim bine, viespea reala are in jur de 4 mm si pentru a o vedea ai nevoie de un microscop . Dar o data ce o ai pe un suport printat, poti sa vezi orice”.

Cercetatorii spera ca in viitor acest dispozitiv sa le ajute la analizarea mai amanuntita a altor fosile foarte greu de gasit, poate chiar a unor fosile umane carora le pot fi urmarite detaliile mult mai bine ca in trecut.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele