IT & C

Micul dejun traditional in Franta pe cale de disparitie

Oricat ar incerca sa isi pastreze traditiile, francezii nu pot trai sub un glob de sticla pentru a bloca influentele straine. Si daca adultii incearca sa traiasca dupa normele frantuzesti, tinerii par mult mai „rebeli” si sunt mai usor de influentat. In mod traditional, cand vine vorba de micul dejun la francezi tabloul este clar: produse proaspete de patiserie, tartine, dulceata si bolul cu cafea cu lapte. De secole, de la fermierul din Normandia si pana la omul de afaceri din Paris, un mic dejun copios inseamna un inceput perfect pentru o noua zi de munca. Acum, intr-o noua provocare pentru stilul de viata traditional, tinerii, influentati de obiceiurile britanice si americane, prefera sa manance „pe fuga” dimineata. Problema pare foarte serioasa, daca cercetatorii au gasit timp pentru a analiza situatia. Astfel, acestia se tem ca micul dejun model anglo-saxon, compus din cereale si suc de fructe , pregatit in cateva secunde, devine atat de popular in randul tinerilor cu varste sub 24 de ani, incat micul dejun frantuzesc, „de moda veche”, ar putea intr-o zi sa dispara. Croissantele si tartinele sunt pline de zahar si devin si mai nesanatoase in combinatie cu cafeaua cu lapte. In schimb, micul dejun consumat la Londra si New York este „lejer, energizant si usor de digerat”, sustin reprezentantii Centrului pentru studierea si observarea stilului de viata (Credoc) de la Paris. „Daca actuala tendinta se mentine, traditionalul mic dejun frantuzesc va deveni in curand istorie”, potrivit Credoc. In timp ce 93% dintre adulti prefera dimineata o bautura calda si 54% un croissant sau o tartina, doar 15% sunt pentru micul dejun traditional. Mai nou, 25% dintre tineri consuma dimineata cereale si suc. „Amenintarea” la adresa traditiilor francezilor nu vine neaparat din exterior (desi e mai usor sa dai vina pe britanici sau americani pentru disparitia traditiilor), ci din interior. Tinerii francezi nu fac decat sa respecte sfaturile serviciului national de sanatate privind alimentatia sanatoasa. In realitate, pierderea va fi foarte grea. „Cum ar arata Franta daca superbele cafenele nu vor mai fi pline de oameni savurand cafeaua si croissantul proaspat dimineata?”, se intreba un patiser din Paris, citat de „Telegraph”. Trist, cu siguranta. Afla care sunt cele mai importante stiri ale zilei intr-una dintre cele mai bune selectii de informatii. Aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale al Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele