IT & C

Mic ghid pentru viitorul omenirii

Inteligenta artificiala si colonizarea Lunii pot fi grabite de fiecare dintre noi.

Eforturile pentru o lume mai buna, mai tehnologizata sau mai sanatoasa au incetat de multa vreme sa mai fie preocuparea exclusiva a unor genii din institutele de cercetare sau din laboratoarele medicale. O lista de prioritati destinata futuristilor este acum la indemina pentru oricine isi doreste sa opreasca cu propriile forte un dezastru natural, sa accelereze turismul pe Luna sau sa acceada la nemurire.

Poti ajuta o masinarie sa se doteze cu judecata proprie si prin simpla navigare pe Internet , ne incurajeaza io9.com, care isi propune sa aduca mai aproape viitorul pentru fiecare dintre noi. Mai exact, site-ul propune internautilor sa adauge taguri peste tot pe unde se plimba in spatiul virtual.

„Foarte multi teoreticieni ai inteligentei artificiale cred ca primii pasi pentru a crea computere «sensibile» sint ca acestea sa fie invatate sa recunoasca informatia la fel ca oamenii.

Asa ca, daca vrei sa faci pe Flickr o baza de date care sa sprijine inteligenta artificiala, e suficient sa pui tagul «masina» in dreptul unei poze cu o masina. Computerul isi va spune, in cele din urma: «90% dintre cei care au vazut-o i-au zis masina, asa ca sigur e o masina»“, spune redactorul io9.com Annalee Newitz.

Ofera unui copil posibilitatea sa devina matematician sau cibernetician este un alt sfat de urmat in opinia io9.com. „Poate tu nu esti urmatorul mare geniu care va inventa o inteligenta artificiala capabila sa opreasca rational un posibil razboi. Un copil din vecini, care nu are insa un laptop, ar putea face toate astea“, spune Newitz si-i invita pe internauti sa devina tutori pe site-ul volunteermatch.org. Arata computerelor cum pot face traduceri cit mai naturale dintr-o limba in alta, mai propun cei de la io9.com. Massachusetts Institute of Technology a dezvoltat deja proiectul MOSES (statmt.org/moses), cu ajutorul caruia „poti sprijini inteligentele artificiale ale viitorului sa traduca expresii idiomatice dintr-o limba in alta“, dupa cum asigura Newitz.

Chiar daca nu se intrevad excursii organizate pina peste vreo 30 de ani, poti deja sa incepi sa-ti faci planuri de vacanta pe Luna chiar din virful dormitorului. Ca sa accelerezi colonizarea astrului poti sa te apuci sa cresti plante la lumina ledurilor. Acestea consuma putin si sint destul de eficiente pentru a oferi plantelor radiatiile necesare dezvoltarii, iar din aceste motive e aproape sigur ca cei care vor coloniza Luna se vor bizui pe ele.

Cel mai bun drum spre satelitul Pamintului se va face, zic majoritatea oamenilor de stiinta, cu ascensoare spatiale extrem de rapide. Citeva companii au inceput deja munca, asa ca fiti cu ochii pe ele, iar Spaceward Foundation organizeaza chiar un concurs anual pentru cei care doresc sa testeze diverse componente ale ascensoarelor. In fine, o vizita la Portul Spatial Mojave poate sa-ti ofere o imagine mai complexa despre industria spatiala care incepe sa capete viata.

Proteinele se imbunatatesc online

Noua generatie de oameni poate fi ajutata sa creasca mai repede, tot cu un efort individual. Cu ajutorul programului Rosetta@home, computerul devoreaza date despre forma proteinelor adunate de oamenii de stiinta din intreaga lume. „Puterea dezvoltata de sute de computere poate ajuta la designul unor noi proteine care vor lupta mai bine cu maladiile sau care ne vor transforma in postoameni, capabili sa zburam si sa nu mai avem nevoie de somn“, spune cu entuziasm Annalee Newitz.

O harta completa a genelor, oferita deja de companii precum Knome si 32andMe, da sperante suplimentare omului de miine. Newitz isi face deja planuri marete: „Pe masura ce va spori numarul celor dornici de plata pentru astfel de harti, se vor putea crea medicamente personalizate sau picioare care sa fuga cu superviteze“.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele