IT & C

Mestesugurile traditionale se transmit online

Specializarea multimedia nu ofera insa certificate profesionale

Creatia populara este acum la mare moda in tarile dezvoltate. si in Romania se face simtita nevoia revigorarii traditiilor. Acum, oricine doreste sa invete un mestesug, are la dispozitie un program interactiv, pe internet.

Preocuparea pentru educarea oamenilor din mediul rural si valorizarea creatiei artistice populare romanesti a fost, in decursul timpului, mai mult o expresie a interesului manifestat de personalitati ale culturii - Anton saguna, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti etc. - sau a regimurilor politice. In 1963 a fost infiintata, dupa model sovietic, Universitatea Populara. In timpul regimului comunist, Romania reusise performanta deschiderii a peste 3.000 de universitati populare. Pana in 1989, au functionat peste 200 de case de cultura, 2.000 de camine culturale si nenumarate scoli populare de arta sau centre de indrumare a creatiei populare. Acum, numarul institutiilor ramase se numara pe degete. Dar, la fel s-a scris istoria in domeniul creatiei populare si in alte tari europene. Astazi, tarile dezvoltate incearca din rasputeri sa reanime spiritul popular. Poate ca ultima sansa de pastrare a identitatii nationale intr-o societate aflata in plin proces de globalizare. Interesul a crescut insa si ca urmare a exploziei informationale.

Cand am infiintat Fundatia pentru Mestesuguri , in 1997, nu ne gandeam ca mesterii nostri vor ajunge sa-si expuna creatiile in expozitii internationale sau ca-si vor crea piete de desfacere la nivel international. Acum, chiar daca utilizarea computerului sau a internetului reprezinta o bariera greu de depasit in Romania, sistemul informatic a inceput sa-si puna amprenta specifica si asupra mestesugurilor traditionale, din mediul rural. Impresiile directoarei Fundatiei pentru Mestesuguri , Victoria Guta, sunt confirmate de interesul tot mai multor oameni care doresc sa urmeze cursuri in domeniul mestesugurilor. Vin la noi tineri, dar si oameni de afaceri, persoane dornice sa-si deschida o mica afacere pentru a-i orienta sau chiar pentru a le furniza cursuri. Cei mai multi doresc certificate de recunoastere nationala sau chiar europeana, dar nu cunosc ce conditii preliminare trebuie respectate pentru a le obtine, spune Guta.

Studiile intreprinse de Fundatie, prin intermediul unui proiect international la care au participat specialisti din Austria, Germania, Cehia si Italia, au scos la iveala o situatie destul de dramatica in Romania. Cele mai furnizate cursuri sunt cele din domeniul prelucrarii lemnului, textilelor, mobilierului de interior si accesoriilor, ceramica. Mai mult de jumatate din furnizorii de cursuri chestionati au declarat ca nu ofera certificat de atestare a cursurilor si nu poseda autorizatie pentru furnizarea lor.

Aproape jumatate dintre furnizorii de instruire neautorizati nu stiu ca oferta trebuie sa corespunda unei programe nationale, multi chiar apreciind ca nici nu este nevoie de o astfel de curricula pentru a se autoriza. Nici unul dintre furnizorii de instruire nu a putut aprecia acest sistem ca fiind flexibil, ceea ce dovedeste o nemultumire reala fata de ceea ce se intampla cu actuala procedura de certificare. De altfel, studiul a evidentiat foarte putini furnizori de instruire care ofera un certificat care sa faciliteze cursantului accesul pe piata muncii, fie prin angajare, fie prin initierea unei afaceri. Din studiul Fundatiei mai reiese inca un impediment esential pentru dezvoltarea sistemului de pregatire in domeniul mestesugurilor: infrastructura folosita de institutii pentru furnizarea si promovarea cursurilor este extrem de modesta. Cursantii nu au la dispozitie materiale pe suport multimedia, acces la calculator, posibilitatea de promovare a produselor prin internet etc. Mestesugarii de azi, afaceristii de maine

In opinia directoarei Fundatiei pentru Mestesuguri, interesul oamenilor pentru un certificat recunoscut national sau chiar la nivel european a crescut din cauza rigorilor legislative. Pentru a putea valorifica produsele realizate in atelierele proprii, mestesugarii trebuie sa se inregistreze ca persoane fizice autorizate sau ca asociatii familiale. In conditiile legii, ei trebuie sa dovedeasca printr-un certificat calitatea de mestesugari . Dar, solicitarile cresc si pentru ca oamenii doresc sa invete un mestesug intr-un sistem mai potrivit cu dezvoltarea actuala a societatii si a cunoasterii. Acesta este motivul pentru care am creat, prin intermediul proiectului international ACE - AdultCraftEducation, un model de invatare a unui mestesug online.

Sistemul nu este nou. In America sau in Japonia se practica de mult. La magazin, se comercializeaza casete cu ajutorul carora poti invata, pas cu pas, un mestesug. Noi am mers mai departe - explica Victoria Guta. Am creat o metodologie de invatare prin internet. Am elaborat un sistem de invatare pornind de la cunostintele de baza pana la competentele si comportamentul necesar pentru dezvoltarea cu succes a unei activitati mestesugaresti. Metodologia de invatare poate fi accesata acum on-line, de oricine e interesat, pe site-ul www.crafts4u.ro. Sistemul iti arata cum sa inveti, indiferent daca esti instructor sau daca vrei sa inveti doar pentru tine. El se bazeaza pe crearea unor competente conforme cu sistemele existente acum in lume.

In urmatoarele doua sau trei luni, specialistii Fundatiei urmeaza sa creeze primul standard ocupational in domeniul mestesugurilor si sa obtina autorizatia pentru a deschide un centru de evaluare a competentelor. In Romania sunt inca foarte multi creatori populari care ar putea astfel sa-si obtina o certificare a competentelor, pe care ar putea-o valorifica dincolo de arealul in care traiesc. Adica ar putea sa-si valorifice talentul intr-un sistem antreprenorial, menit sa le aduca venituri mult mai mari. In contextul integrarii Romaniei intr-un circuit mondial al turismului, creatia populara ar putea astfel deveni o afacere de proportii pentru multi romani, nu numai pentru creatorii populari autentici.
Mestesugarii vor certificate

Cercetarea asupra starii educatiei adultilor in domeniul mestesugaresc, efectuata de Fundatia pentru Mestesuguri, a scos in evidenta faptul ca majoritatea mestesugarilor au invatat mestesugul in mod informal, de la mentori locali, care reprezinta un nume in comunitatile respective sau chiar la nivel national.

30% au invatat singuri mestesugul (instruiti de persoane/institutii neautorizate), din care:
54% au fost ucenici
40% au invatat in familie
4% au invatat in cadrul comunitatii
2% in scoala profesionala
Sistemul de formare nu a permis obtinerea unor certificate care sa ateste calificarea in mestesugurile respective. Singurii care au primit un certificat au fost cei care au absolvit o scoala populara de arta. Restul, cei care au deprins mestesugul in familie sau care au lucrat ca ucenici, nu au primit nici un certificat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele