IT & C

Memorandum intre POSTelecom si ZTE

Joi, 21 august 2003, la Beijing, a avut loc semnarea unui contract extins pentru furnizarea de echipamente intre POSTelecom si ZTE Corporation.

De asemenea, a fost semnat un memorandum tripartit intre Posta Romana, ca principal actionar al POSTelecom, China Unicom si ZTE Corporation, prin care s-a convenit ca Posta Romana va vinde 29% din actiunile detinute la operatorul POSTelecom partii chineze in schimbul preluarii responsabilitatilor legate de costurile operationale ale POSTelecom pentru primii doi ani si a asigurarii finantarii partiale a operatiunilor POSTelecom. Memorandumul a fost semnat in prezenta Presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, si a celui chinez, Hu Jin-Tao.

Cele doua companii chineze urmeaza sa aiba o implicare complexa, de anvergura, in dezvoltarea operatorului de telefonie POSTelecom, oferind expertiza si consultanta, suportand o parte a costurilor de dezvoltare, dar si avand o implicare directa in managementul companiei. Gabriel Mateescu, Presedintele Companiei Nationale Posta Romana, care a semnat, la Beijing, contractul si memorandumul, a apreciat ca aceasta este una dintre cele mai mari afaceri incheiate intre parteneri din China si Romania, fiind unica la nivel european. Constituirea POSTelecom va reprezenta cu siguranta proiectul de cea mai mare anvergura in cadrul colaborarii romano-chineze, in domeniul comunicatiilor, presupunand investitii majore: 95 milioane USD in partea tehnologica.




China Unicom este singurul operator de comunicatii integrate din China si al doilea ca marime pe piata chineza, detine o infrastructura de peste 480 000 km. fibra optica instalata, are 70 milioane abonati telefonie mobila si 85 milioane abonati la telefonie fixa, fiind listata la Bursa din New York. China Unicom, operatorul cu cea mai mare rata de crestere pe piata chineza de comunicatii, a inregistrat in anul 2002 venituri de 6,1 miliarde dolari, detine cea de a doua retea, ca marime, de fibra optica in China, are cea mai mare retea de telefonie IP din lume si cea mai mare retea de paging din China. ZTE Corporation a inregistrat in 2001 venituri de 1124,3 milioane dolari, are peste 10000 de specialisti angajati, 11 centre de cercetare-dezvoltare si peste 300 de patente inregistrate.

"POSTelecom va avea cu siguranta o contributie majora la intensificarea competitiei pe piata de comunicatii din Romania, ceea ce serveste, in viziunea noastra, in primul rand intereselor clientilor, pentru ca numai o concurenta intensa si loiala poate genera preturi mai mici, o calitate mai buna a serviciilor si stimularea inovatiei in comunicatii." a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, care il insoteste pe Presedintele Ion Iliescu in vizita de stat intreprinsa in Republica Chineza in perioada 19-26 august 2003.



Discutiile privind infiintarea unui operator romano-chinez de telefonie, care sa reprezinte o concurenta viabila pentru operatorul dominant, au inceput in timpul vizitei Primului Ministru in China in perioada 12-16 mai 2003. Recent s-a finalizat procesul de selectie a unui furnizor de echipamente, ZTE, cu experienta in domeniu si cu o oferta financiara competitiva. Alaturi de actionarul majoritar care este Posta Romana, mai figureaza printre actionarii POSTelecom si Grupul Industrial Roman, BCR, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia.

Operatorul POSTelecom va furniza intreaga gama de servicii voce si date, asigurand un inalt grad de acoperire si accesibilitate pentru populatie. Folosirea tehnologiei de generatie urmatoare, bazata pe comutatoare performante si protocol IP/MPLS, va face ca acest operator sa se ridice la un nivel calitativ superior. Veniturile prognozate pentru o perioada de 4 ani sunt de aproximativ 137 milioane dolari, operatorul POSTelecom putandu-se autofinanta dupa primii doi ani de functionare. Oferta comerciala a POSTelecom va fi lansata intr-o prima faza pentru Bucuresti si alte 6 orase mari, iar dupa alte sase luni pentru inca 34 de orase. Se estimeaza ca numarul clientilor va atinge aproximativ 1 milion la sfarsitul celui de al treilea an de functionare.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele