IT & C

Meduzele detin secretele dezvoltarii vietii

Oamenii de stiinta nu se asteptau sa descopere ca meduzele, fiintele gelatinoase marine aparent atat de banale, au la baza o structura genetica atat de complexa incat o analiza mai atenta a lor ar putea descifra multe din secretele aparitiei animalelor de pe Pamant.

Geneticienii nu se asteptau ca o fiinta atat de simpla sa fie rezultatul unei structuri genetice atat de complexe, complexul de gene responsabil pentru dezvoltarea membrelor la animale, precum capul, creierul, picioarele, regasindu-se activat si la meduze intr-un mod specific cu toate ca ele nu au cap sau creier sau picioare, informeaza Science News.

Situatia a fost foarte bine descrisa de Mark Martindale, biolog la Laboratorul Kewale Marine din Honolulu, Hawaii, cand spune ca e ca si cum natura ne-ar lua peste picior punandu-ne in fata o situatie in care o fiinta are o structura pe care nu ar trebui sa o aiba.

Acum mai bine de 10 ani, geneticienii au descoperit ca un anumit complex de gene este responsabil cu modelarea structurii corporale dezvoltand membrele, plecand de la un manunchi de celule si ajungand la embrioni cu tesuturi si organe ce pot fi recunoscute.

Spre exemplu, la broaste si muste, celulele embrionice cu gene otx active dau forma creierului, iar la soareci, muste si viermi inima prinde forma acolo unde se activeaza genele Nk.

Cercetatorii cred ca acest complex de gene formeaza o structura speciala responsabila cu planificarea organelor intr-un corp la toate animalele, ea fiind mostenita de la un stramos comun care a folosit acele gene intr-un mod similar.

Dar daca si cum se poate ca structura de gene sa functioneze intr-un stramos si mai indepartat care nu avea cap si membre, a ramas un mister. Ca descendenti fara cap ale primelor grupuri de animale, meduzele se pot constitui intr-o fereastra spre cel mai indepartat trecut.

Profesorul Martindale si echipa sa au reusit sa descopere dupa mai multe cercetari genetice ca genele responsabile la alte animale cu dezvoltarea capului, sunt responsabile la meduze cu formarea deschizaturii ca o gura (care, de fapt, tine loc de cap).

In principiu, structura de gene responsabila la animale cu dezvoltarea organelor e dispusa la meduze intr-un mod similar, dar diferit. Martindale spune ca “soarecii, mustele si anemonele par sa fie construite dupa acelasi plan, dar buretii si meduzele nu intra in aceeasi categorie”.

Cercetarile genetice asupra meduzelor arata ca ceea ce la o prima vedere pare sa fie simplu – nu e deloc asa, iar analiza diferitelor gene care structureaza dezvoltarea fiintelor vii poate aduce tot mai multe imbunatatiri ale copacului vietii si a ramurilor care-l compun.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele