IT & C

#marte #apa #nasa

Marte a fost o lume a apelor

Marte era acoperita cu lacuri imense si cu rauri curgatoare care aveau potentialul de a sustine viata, arata doua noi studii stiintifice. Datele au fost procurate din imagini noi capturate de Mars Reconnaissance Orbite, al NASA.

Fotografiile NASA dezvaluie un bazin imens pe unde curgea apa, in partea sudica a "muntilor" de pe Marte, care se varsa intr-un crater imens formand un lac enorm plin de minerale si argila .

Depozitele de minerale si argila cunoscute drept phyllosilicati pastreaza dovada interactiunii dintre apa si roci, care a avut loc acum 4,6-3,8 miliarde de ani.

"Marea surpriza a acestor noi rezultate a fost sa aflam cat de penetranta si de durabila a fost apa pe Marte, si cat de diverse erau mediile acvatice", a declarat Scott Murchie de la Universitatea John Hopkins University, din Maryland, SUA.

Distributia argilei din straturile lacului sugereaza ca apa a stat acolo sute de mii de ani in timpul dezvoltarii timpurii a sistemului solar, cand Pamantul, Luna si Marte erau bombardate de asteroizi .

Studiile, publicate in Nature and Nature Geosciences, vor ajuta cercetatorii sa decida unde anume pe Marte sa trimita in viitor oamenii.

"Gasim zeci de locuri unde ar putea amartiza urmatoarele misiuni, trimise pentru a afla daca Marte a fost vreodata locuibila, si daca a fost, unde sa cautam semnele vietii trecute", a precizat John Mustard, de la Universitatea Brown, co-autor al studiului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele