IT & C

#marea debarasare #reciclare #electrocasnice #electronice

Marea Debarasare in toata tara pe 26 si 27 martie

Cea mai importanta etapa a programului se va desfasura pe 26 si 27 martie in intreaga tara. Programul se extinde acum si la sate, desi in prima instanta se anunta doar abordarea oraselor cu peste 20.000 de lociutori. Cu toate acestea, debarasarea va avea o frecventa mai redusa decat in anii anteriori, desfasurandu-se in ultimul weekend al fiecarui trimestru si nu lunar ca in trecut.



"Campania va avea loc numai o data pe trimestru şi fac apel la cetăţeni să aducă aparatura stricată care este nefolositoare în gospodării. Doresc să putem aduna o cantitate mai mare de -uri decât în anul 2008 când s-au colectat 1970 tone. În acest moment, România e codaşă la colectarea acestor deşeuri, adunând anual doar 1,5 kg pe cap de locuitor. Trebuie să înţelegem cu toţii cât de important este să colectam aceste deşeuri şi ce efect negativ au acestea asupra mediului atunci când nu sunt gestionate corespunzător" este indemnul facut de Laszlo Borbely catre cetateni.

Noutatea vine odata cu anuntul ministrului de a extinde programul si in zona rurala a noua judete: „Am ambiţia ca anul acesta să depăşim recordul anului 2008 şi să trecem de 2.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice colectate pentru reciclare”. Cu toate acestea, specialistii nu vad cu ochi buni atitudinea persoanelor din zona rurala, atat din cauza problemelor financiare cat si din cauza mentalitatii specifice.


Marea si DEEE
 

Campanie nationala organizata de Ministerul Mediului in anul 2007 in parteneriat cu organizatiile colective existente, autoritatile locale, firmele de salubritate si organizatiile de protectie a mediului.

Acest program isi propune informarea populatiei cu privire la importanta reciclarii si inlocuirii DEEE. Astfel, fiecare cetatean are posibilitatea sa depoziteze in apropierea casei sale toate deseurile electronice si electrocasnice . Acestea vor fi colectate de catre echipajele firmelor de salubritate si reciclate ulterior.

Acronimul DEEE se traduce prin Deseuri din Echipamente Electrice si Electrocasnice (inclusiv si ).

Mai multe informatii poti obtine la numarul de telefon gratuit 0800.888.666 sau accesand siteul oficial mareadebarasare.ro.

Dincolo de valoarea informativa si educativa a programului, cetatenii au sansa de a scapa de aceste deseuri care nu pot fi aruncate la un banal cos de gunoi.

Infiintat inca din 2007, programul a motivat intre numerosi edili care au demarat, la randul lor, actiuni de colecatre DEEE interne. Anul acesta, programul a inceput pe 9 ianuarie cu municipiile Tg. Jiu su Motru.
 

Conduita reciclarii in scoli
 

Campania de educare a populatiei in vederea protejarii mediului prin reciclarea deseurilor electrocasnice si electronice a ajuns acum si in scoli. Elevii din institutiile de invatamant inscrise in program pot aduce aparate defecte sau vechi in perioada martie – iunie 2010. Pentru a incuraja acest comportament, firmele partenere ale programului ofera fiecarui elev posibilitatea de a participa la un concurs cu premii pe baza unui cod primit in momentul donatiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele