IT & C

Linux sufera schimbari importante

Miercuri a fost lansat un update major la Linux, versiunea 2.6.0, schimbarea care se pare ca va introduce sistemul de operare open source pe noi piete.

Noua versiune a nucleulul Linux are cateva schimbari care il fac mai potrivit pentru computerele puternice cu numeroase procesoare, piata care in prezent este dominata de servere ce ruleaza cu versiuni ale sistemului de operare Unix.

Noua versiune este prima schimbare majora de la lansarea versiunii 2.4.0 in ianuarie 2001. De la proiectul studentesc inceput in urma cu 12 ani de Linus Torvalds, software-ul s-a maturizat si a devenit un competitor serios pentru Microsoft.

O versiune de test a kernelului 2.6 a fost testata pe servere cu 64 de procesoare. A fost extinsa si memoria maxima adresabila la 64GB pentru sisteme pe 32 de biti. Schimbari importante sunt si in sistemele de intrare-iesire care pot fi astfel configurate incat sa ofere o performanta mai buna serverelor de baze de date. Sistemele multimedia vor beneficia si ele de trecerea la noul kernel deoarece interfata grafica va raspunde mult mai bine la actiunile utilizatorilor.

Noul kernel va permite inglobarea software-ului bazat pe Linux in mai multe dispozitive inteligente gen telefoane mobile si PDA-uri.

Linux a inregistrat o crestere rapida pe piata serverelor. Un total de 743 milioane $ Au ">au fost obtinute din vanzarile de servere Linux in trimestrul al treilea, realizandu-se o crestere de 50% fata de acelasi trimestru al anului 2002, potrivit studiului realizat de IDC.

Red Hat, cel mai mare distribuitor al sistemului de operare Linux, intentioneaza sa incorporeze 2.6.0 in produsul sau Red Hat Enterprise Linux 4, pana in 2005. SuSe Linux, al doilea mare distribuitor, are o schema mult mai agresiva, dar nu va distribui versiunea 2.6.0 inainte de lansarea produsului sau SuSe Linux Enterprise Server 9 in vara 2004.

Red Hat considera ca programarea facuta pentru includerea noii versiuni 2.6.0 de catre SuSe Linux este mult prea agresiva. Red Hat nu se grabeste sa faca upgrade la 2.6.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele