IT & C

La Iasi politia perchezitioneaza calculatoarele

Ieseni, atentie mare: o echipa de politisti, in frunte cu un procuror, lucreaza non-stop la Iasi vizitind acasa persoane care incalca legea drepturilor de autor. Se conecteaza la retelele de cartier si, din listele de sute de ieseni care fac download ilegal, aleg la intimplare. Au mandat de perchezitie , iar daca nu le deschideti, pot sparge legal usa.

Au facut deja zeci de dosare penale. Pedeapsa minima este amenda penala de 25 de milioane, trecuta in cazier, si confiscarea calculatorului. In caz de comercializare a celor descarcate ilegal, riscati inchisoarea. Zeci de mii de ieseni sint astfel infractori si nu stiu n sint cei conectati la internet care descarca filme ori muzica, cei care nu au licenta pentru programele de pe computer ori cei care au pus la dispozitia retelei filme, muzica etc. fara licenta.

Din cauza apropiatei aderari la UE, mii de ieseni se vor trezi de acum inainte cu Politia la usa. Anchetatorii vor avea in mina mandate de perchezitie si vor confisca calculatoarele celor care sint conectati la retele de cartier si descarca filme, muzica, jocuri sau programe. Mai mult, impatimitii retelelor risca chiar sa faca inchisoare si sa plateasca bani grei pentru ca au vrut sa se uite gratis la filme. Legea care protejeaza drepturile de autor ii transforma chiar si pe simplii cetateni in infractori. "Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator prin instalare, stocare, rulare, afisare sau transmitere este infractiune", spune raspicat procurorul iesean Marius Bulancea. Daca pina acum parea sa fie doar o lege de care nu se sinchiseste nimeni, lucrurile s-au schimbat de curind.

Ofensiva impotriva pirateriei a debutat la Iasi, aici existind deja o persoana trimisa in judecata, fiind primul caz din Romania care ajunge in fata judecatorilor. Motivul? Este una din cerintele Uniunii Europene in vederea integrarii.
Anchetatorii ieseni au inceput o adevarata vinatoare de internauti. Desi sint constienti ca nu vor putea stavili pirateria in domeniul programelor de computer, doi politisti si un procuror s-au apucat deja sa puna in aplicare cerintele UE, care a atentionat Romania sa puna ordine in acest domeniu. In astfel de cazuri, Iasul a luat-o inaintea celorlalte orase din tara, trimitind deja o persoana in judecata si confiscind mai multe calculatoare si zeci de mii de CD-uri si DVD-uri.

"Legislatia din domeniul protectiei drepturilor de proprietate intelectuala trebuie aliniata prevederilor UE. Practic, Romania trebuie sa adopte o serie de masuri specifice la acest capitol pentru a fi in concordanta cu normele Uniunii", a aratat procurorul Marius Bulancea de ce a inceput vinatoarea calculatoristilor. Intreaga actiune de combatere a pirateriei a fost declansata in toamna anului trecut, dar perchezitiile si intocmirea dosarelor au inceput efectiv in acest an. In doar citeva luni, s-au facut deja 11 perchezitii in casele oamenilor si 20 de persoane sint cercetate in acest moment pentru infractiuni la legea drepturilor de autor. "In Romania, datele statistice spun ca 90 din programele utilizate sint piratate. Nici Uniunea Europeana nu a reusit stoparea totala a acestei activitati, dar incercam sa facem ceva", a mai spus magistratul.

Pedepsele merg pina la 12 ani inchisoare

Teoretic, legea ii pedepseste doar pe cei care detin si utilizeaza programe, filme si jocuri fara licenta, cei care permit publicului sa acceseze astfel de programe printr-o retea de calculatoare sau cei care le comercializeaza fara drept. Practic, fiecare posesor de computer conectat la o retea pare sa fie un infractor, mai sustin procurorii. Dar, cum au ajuns anchetatorii la aceasta concluzie. "Oricine doreste sa aiba acces la o retea trebuie sa ofere la rindul lui o anumita cantitate de informatii la schimb. In aceste fisiere, extrem de putini au afisat programe si jocuri care nu sint sub licenta. Iar cei care chiar daca nu ofera informatii sub incidenta legii, dar descarca de pe retea astfel de programe, filme, muzica, sint tot in afara legii", explica procurorul Bulancea cit de usor se pot transforma iesenii in infractori.

Legea, aparuta in 1996 si completata in 2005, prevede pedepse cu inchisoare pentru astfel de infractiuni. De exemplu, in cazul celor care ofera publicului prin intermediul retelelor de calculatoare programe fara acordul autorilor, reproducerea, instalarea sau utilizarea se pedepseste cu pedepse cuprinse intre un an si patru ani de inchisoare sau amenzi penale cuprinse intre 25 de milioane si 100 de milioane de lei. In situatia in care aceste infractiuni sint comise in scopul obtinerii de venituri ilegale, atunci pedeapsa este de la 3 la 12 ani de inchisoare.

Procurorii dau cu "latul" la intimplare

Metoda prin care procurorii s-au pus pe capul calculatoristilor care copie filme din retelele in care sint conectati este una extrem de rapida. "Nu avem o metoda care sa impresioneze, chiar este una extrem de simpla. Intram pe retea si, ca la loterie, alegem citiva dintre cei conectati la retea. Vedem apoi ce ofera publicului sau ce descarca, aflam adresa, obtinem mandate de perchezitie si descindem in casele lor. Daca cele constatate se confirma, atunci computerele sint sigilate si ridicate drept mijloc de proba. Daca instanta ii gaseste vinovati, atunci aparatura se confisca, pentru ca a fost folosita la savirsirea unei infractiuni", explica procurorul. In afara de pedeapsa si confiscarea computerului, infractorii urmeaza sa plateasca si despagubiri de zeci de milioane de lei firmelor care detin drepturile de autor pentru programele, filmele sau jocurile piratate. Totusi, pentru a demonstra infractiunea, anchetatorii trebuie sa faca constatari tehnico-stiintifice la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, insa aici expertizarea dureaza foarte mult din cauza volumului mare de munca.
Trei "infractori" i-au servit pe vizitatori cu cafea si prajituri

Saptamina trecuta, patru ieseni s-au trezit cu politistii la usa. Toti au crezut ca oamenii legii au venit sa-i intrebe despre cine stie ce intimplari. "Doi dintre ei chiar ne-au invitat in casa si ne-au servit cu cafea si prajituri. Ne-a fost oarecum jena sa le spunem ca, de fapt, am venit pentru a le perchezitiona computerul", ne-a declarat unul dintre cei doi politisti care se ocupa de astfel de infractiuni. Trei dintre cei care au fost in vizorul anchetatorilor sint iesenii Petru Iacob, Cornel Frunza si Ion Ungureanu . Punerea la dispozitia publicului se realiza sub forma de "file sharing" pe hub-urile "United" si "ARM" din Iasi, pentru a fi accesate si descarcate de catre ceilalti utilizatori. Toate programele si filmele afisate de acestia erau intre 100 Gb si 500 Gb. Cu totii au ramas fara computere si s-au ales cu dosare penale. Un al patrulea iesean este Ovidiu David (32 ani). Acesta a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca a construit un site special prin care oferea spre vinzare CD-uri si DVD-uri cu filme, jocuri si programe. Acasa, politistii au descoperit si peste 2.000 de CD-uri si DVD-uri. Procurorul iesean Marius Bulancea a fost primul magistrat din tara care a intocmit un astfel de rechizitoriu .

"Citi ani trebuie sa string alocatia pentru un program cu licenta?"

Un editorial publicat in urma cu doua saptamini de ziarul nostru pe aceasta tema a stirnit reactii dure din partea cititorilor editiei online a "Ziarului de Iasi". "Vina principala este costul. Daca este sa iti cumperi un calculator nou si adaugi Windows-ul de 3,5 milioane, Office-ul 13 milioane. Ne oprim aici pentru ca deja e mai scump decit tot restul calculatorului", este opinia unui cititor. Un alt cititor crede ca vom deveni un popor de inculti fara aceste informatii piratate. "Accesul la informatie si cultura trebuie sa fie liber pentru oricine e interesat, atita timp cit informatia nu e utilizata in scopuri comerciale. Altfel riscam ca in 10-20 ani sa ajungem o turma inculta si oarba", crede acesta. "Internetul nu este doar o mare afacere, ci o comunitate in care share-ul de informatii nu e defel un pacat", spune altul. Un elev iesean arata cit de putini romani isi permit sa cumpere programe cu licenta. "Eu am 17 ani, sint elev la liceu, si in timpul liber web-designer. Ma gindesc: de unde as scoate eu 1.000 de dolari pentru licenta la pachetul Macromedia si 700 de dolari pentru Photoshop? Sigur nu din alocatia mea lunara, care-mi ajunge de 4 pachete de tigari. Vreti ca piratarea sa se opreasca? Faceti preturile accesibile publicului larg, nu numai celor privilegiati de functii mari si salarii direct proportionale cu rangul detinut intr-o companie. Citi ani ar trebui sa string alocatia pentru a-mi permite pachetul Macromedia?", intreaba elevul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele