IT & C

#phishing #spam #retele sociale

Jocurile din retelele sociale, sursa de spam si phishing

Profiluri detaliate, grupuri partajate si cunostinte comune dau credibilitate identitatilor false; acestea sunt rezultatele unui studiu privind expunerea informatiilor personale ale utilizatorilor in jocurile din retelele sociale.

Aplicatiile de divertisment disponibile in rerelele sociale le solicita utilizatorilor sa aiba tot mai multi prieteni si sustinatori implicati in acelasi joc pentru obtinerea unor scoruri mai mari. In acest scop, jucatorii si-au dezvoltat canale, grupuri si pagini de fani care faciliteaza interactiunea dintre acestia.

Jocuri pentru spam si phishing

Spammer-ii si phisher-ii de asemenea se folosesc de aceasta oportunitate prin crearea de profile false si apeleaza la boti care trimit mesaje spam catre grupuri. Spre deosebire de spamul clasic din retelele sociale, cand utilizatorii sunt ademeniti sa adauge un spammer in cercul de prieteni, profilurile false create pentru jocul din reteaua sociale sunt adaugate de bunavoie de catre utilizatori pentru ca acestia sunt interesati sa isi mareasca sustinerea.
 
Cele mai eficiente conturi false sunt acelea care simuleaza cel mai bine profilurile reale care ofera foarte multe detalii si poze despre presupusul utilizator. In urma unui experiment s-au fost create trei profiluri " capcana ". Unul oferea cateva informatii si nu continea poze, altul doar imagini si informatii sumare, iar al treilea avea multe informatii si poze. Toate cele trei profiluri erau abonate la grupuri de interes general. La o ora dupa inceperea largirii retelei de prieteni pentru fiecare profil , cercul de prieteni pentru primul profil era de 23 de conturi, pentru al doilea de 47 si pentru al treilea profil de 53 prieteni.

Cauza si efect

Repercursiunile asupra securitatii sunt numeroase si variaza de la consolidarea si cresterea intensitatii spam-ului, furt de date si de identitate, preluarea conturilor pana la raspandirea de malware. O adresa URL scurtata postata fara nici un fel de explicatie pe fiecare dintre profilurile capcana a fost accesata de catre 24% dintre prietenii celor trei profiluri chiar daca utilizatorii nu stiau cine a postat si unde duce link-ul.

In cazul serviciilor de e-mail utilizatorii sunt mult mai precauti in momentul n care primesc mesaje de la persoane necunoscute, dar pe retelele sociale situatia e alta. Utilizatorii sunt dispusi sa adauge un profil necunoscut daca acesta are poze si detalii si apoi urmaresc adresele furnizate de acel cont. In timp ce utilizatorii considera mail-ul un mijloc traditional pentru transmiterea de spam, retele sociale sunt considerate o resursa de divertisment, iar utilizatorii sunt mai putin atenti la securitate si devin mult mai usor victimele atacurilor spam.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele