IT & C

Internetul de mare viteza e inca mult prea scump

Nevoia de Internet la viteze si performante tot mai mari a utilizatorului roman il determina sa nu mai fie multumit de traditionala conexiune dial-up (prin linia telefonica). In ultimii ani, s-au dezvoltat si au patruns pe piata noi tehnologii care ofera conexiuni tot mai performante.

Acestea sunt fie conexiunile prin cablu (coaxial sau optic), fie cele fara fir oferite de operatorii de telefonie mobila. O alta tehnologie este cea numita pe scurt ADSL . Desi pe plan mondial are o raspandire mai mare in randurile utilizatorilor de Internet decat cea prin cablu, in Romania e abia la inceput. Deocamdata cu costuri mari , care nu o fac inca o alternativa reala pentru alte tipuri de conexiuni la Internet, desi ofera avantaje suplimentare in raport cu acestea.

Tehnologia ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) a aparut in lume acum cinci ani, ca o alternativa pentru conexiunile Internet clasice (dial-up), dar si pentru cele prin fibra optica (cablu).

Spre deosebire de o conexiune prin cablu, conexiunea ADSL nu imparte transmiterea datelor cu alti abonati, precum in cazul cablului, ceea ce-i confera un grad sporit de securitate. Dezavantajul sistemului este acela ca viteza de transfer, ca si posibilitatile de conectare, depind de parametrii liniei de cupru (rezistenta, atenuare) si de lungimea acesteia.

Rata de crestere a xDSL (sistemul din care face parte si tehnologia ADSL) este, la nivel mondial de aproximativ 120%, mai mare decat al telefoniei mobile. Daca situatia se va mentine im acelasi ritm, pana in anul 2010, xDSL va fi tehnologia dominanta pentru asigurarea accesului de banda larga la Internet.

La noi in tara, dezvoltarea xDSL-ului a ramas cam in urma. Doar 0,42% din totalul conexiunilor Internet de anul trecut s-au realizat prin aceasta tehnologie. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Georgescu , spunea, recent, ca este cazul ca Romtelecom sa patrunda mai puternic pe aceasta piata si in acelasi timp sa permita altor operatori sa se interconecteze la reteaua ope--ratorului national de telefonie fixa.

Altfel, tehnologiile wirelless (fara fir-n.r.) o vor lua inaintea ADSL-ului, o tehnologie moderna, dar care tinde sa devina neeficienta, crede Georgescu.

De altfel, dezvoltarea tehnologiei ADSL depinde in cea mai mare masura de Romtelecom, deoarece Internetul se transmite prin reteaua de fire de cupru a acestuia. Una din cauzele subdezvoltarii ADSL in Romania vine din faptul ca, datorita costurilor mari, tehnologia a fost oferita initial companiilor. Costul unui abonament lunar ajunge in jur de 100 euro (cu TVA cu tot).

Presedintele ANRC sublinia faptul ca alte tehnologii de transmitere a Internetului, cum ar fi cea prin cablu, s-au dezvoltat pentru ca au oferte financiare atractive pentru clientii persoane fizice.

In ultima vreme, companiile care ofera ADSL se indreapta si spre clientii persoane fizice. Oferte s-au imbunatatit, iar Romtelecom incepe sa vizeze si acest segement de populatie. Aceasta deoarece operatorul national de telefonie fixa si-a dat seama ca sporirea veniturilor nu mai poate fi facuta doar oferind servicii de voce , ci servicii de date din ce in ce mai complexe.

Deocamdata preturile tehnologiei ADSL raman mari pentru persoanele fizice. Dar marirea vitezei de descarcare a fisierelor la 1.024 Kbps (de circa 40 de ori mai mari decat in cazul conexiuni dial-up), facilitatile oferite (conturi de email si spatiu web), precum si concurenta din ce in ce mai mare ar putea schimba in timp scurt lucrurile. Astral Telecom a semnat recent un acord de interconectare cu Romtelecom si intentioneaza sa patrunda puternic pe piata Internetului prin tehnolgie ADSL.

Tarifele la Internet prin cablu

Internetul prin cablu este ceva mai ieftin decat ADSL. Astral Telcom (care a fost preluat recent de UPC) ofera abonamente de 21-29 dolari, care presupun un trafic inclus intre 3 si 20 GB. Viteza de transfer a datelor este de pana la 256-384 kbps. RDS (care a fuzionat tot recent cu firma-mama RCS) ofera abonamente intre 9 si 19 USD, cu un trafic lunar inclus de 4,2 si 16,5 GB, si o viteza de transfer de pana la 256-768 kbps.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele