IT & C

Insectele-robot, pe campul de lupta

Inainte ca bataliile viitorului sa fie purtate de roboti umanoizi precum in „Razboiul stelelor” sau „Terminator”, soarta razboaielor de peste cativa ani ar putea fi decise de mici insecte-robot. Acestia reprezinta proiectul pentru care si-au reunit fortele compania britanica din domeniul apararii BAE Systems si Laboratorul de Cercetare al Armatei SUA si caruia i-au alocat 38 milioane USD.

Gandaceii, mustele, viermisorii sau paianjenii electronici ar trebui sa devina capabili a penetra liniile inamicului, sa culeaga si sa transmita informatii care, altfel, ar ramane inaccesibile chiar si celor mai performante sisteme de supraveghere electronica. Ori ar reprezenta riscuri prea mari pentru un comando uman, mai ales daca ar fi vorba de patrunderea in zone contaminate de materiale radioactive sau arme chimice si bacteriologice.

 In loc sa care cu ei echipamente electronice sofisticate, membrilor unei trupe de infanterie nevoite sa lupte intr-o zona urbana, in pesteri sau zone muntoase, le va fi suficienta o asemenea cutie cu „gandacei electronici”.

Roboteii se vor strecura intr-o cladire detectand posibilele capcane sau vor invada de-a dreptul o zona, daca impactul psihologic al invaziei lor ar putea sa provoace confuzia inamicului. Pe moment, nu este planuita inarmarea acestor combatanti, ci se mizeaza mai mult pe capacitatea lor de a culege informatii si a ramane nedetectati, in timp ce transmit imagini sau semnale radio partenerilor umani.

Primele modele experimentale ale unor asemenea creaturi ar putea sa li se alature soldatilor americani si britanici din Irak si Afganistan pana la sfarsitul acestui an. Ulterior, la momentul cand faza initiala a cercetarilor se va fi termninat, iar insectele-robot vor intra in productie de serie , BAE Systems estimeaza ca productia unui singur exemplar nu ar trebui sa depaseasca 100 lire sterline.

Soldatii – dotati cu detectoare de minciuni portabile

Un asemenea minidispozitiv ce se poate atasa usor pe mana soldatilor le va fi cu adevarat folositor acestora in unele teatre de lupta precum Irak ori Afganistan. Detectorul (numit Sistem de stabilire preliminara a credibilitatii), relateaza Live Science, va palpai atunci cand subiectul se indeparteaza de ceea ce aparatul considera a fi adevarat.

Departamentul Apararii din SUA recunoaste ca aparatul nu este inca perfect, insa este de parere ca el poate salva viata soldatului, detectand la timp minciunile unor politisti locali, ale unor traducatori sau chiar ale….aliatilor SUA de pe campul de lupta. Persoanele dubioase vor fi scanate cu un astfel de aparat inainte sa patrunda in vreo baza militara americana. Detectorul va ajuta si la restrangerea in timp util a listei de suspecti in cazul unor atentate.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele