IT & C

#ecran #3d #microsoft

In curand, ecranul 3D care nu necesita ochelari

Tehnologia 3D abia isi face loc in casele oamenilor, iar producatorii de ecrane, monitoare si televizoare de acest gen livreaza impreuna cu aceste dispozitive si ochelari speciali pentru vizualizare.

Dar tehnologia se misca repede, iar unii producatori doresc deja eliminarea ochelarilor si incearca sa dezvolte ecrane capabile sa redea imagini 3D in asa fel inca ochiul sa le perceapa fara alte dispozitive aditionale .

Este si cazul Microsoft care a reusit crearea unui display capabil de asa ceva. Ecranul, care este mai subtire la baza decat in partea superioara si functioneaza prin anumite "jocuri de lumina", adica stinge si aprinde anumite portiuni ale diodelor din ecran pentru a creea efectul de 3D pentru ochiul stang si drept al privitorului.

Ecranul Microsoft are o grosime de 11 mm in parte de sus si 6 mm la baza, iar punctul focal al acestuia este parte plata a display-ului. Trucul optic consta in lumina care intra printr-o margine, se misca in lentila pana cand ajunge in "unghiul critic" si este "scoasa" catre privitor.

Totusi, ce a reusit Microsoft nu pare neaparat o inovatie , cand in luna mai 2010, cei de la Society for Information Display International Symposium din Seattle au prezentat un ecran 3D care nu necesita ochelari. Din pacate, in cazul lor, spectatorul trebuie sa stea intr-un anumit punct fata de ecranul in cauza pentru a putea percepe imaginile 3D.

In schimb, prototipul companiei americane este capabil sa redea format video 3D pentru doua persoane simultan indiferent de pozitia acestora fata de ecran. Display-ul 3D se foloseste de o camera care urmareste miscarea privitorului pentru a putea identifica in ce parte sa directioneze lumina.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele