IT & C

Impulsivitatea predispune la dependenta de cocaina

Urmand unele experimente realizate pe soareci, oamenii de stiinta au reusit sa surprinda faptul ca o agresivitate si o impulsivitate mai mare predispune la o mai mare dependenta de cocaina.

Dependentii de cocaina manifesta constant un comportament frenetic, dar cercetarea ezita in a stabili ce a fost inainte: comportamentul sau obisnuinta. Noile studii conduse insa asupra soarecilor de catre psihologii de la Cambridge, David Belin si Barry Everitt, arata ca cel putin in cazul acestor animale comportamentul sta inaintea dependentei, informeaza Science Magazine.

Stabilirea corespondentelor cauzale intre comportament si dependenta este greu de facut pentru ca indivizii aflati sub observatie au ajuns deja la dependenta, dar trasaturile comune comportamentale sunt impulsivitatea si cautarea de senzatii tari.

Cercetatorii de la Cambridge au realizat un mic experiment in care au studiat mai intai comportamentul soarecilor impulsivi si al acelora care cauta mereu lucruri noi. Soarecii impulsivi sar sa indeplineasca o misiune – a apasa un buton, spre exemplu – inainte de a primi vreun semnal, pe cand exploratorii miros fara frica orice nou mediu – comportament anormal fata de cel al soarecilor comuni care cauta inainte de toate sa se obisnuiasca cu imprejurimile.

Pentru a vedea cum reactioneaza cele doua tipuri de soareci in contactul cu cocaina, cercetatorii au amenajat un dispozitiv care elibera drogul direct in creier de cate ori soarecii aveau nevoie.

Rezultatele au aratat ca soarecii in cautare de senzatii tari au incercat imediat cocaina luand la inceput doze mari, iar soarecii impulsivi nu au fost atat rapizi in a incerca drogul si l-au luat in doze mai mici.

Dupa 40 de zile, insa, de administrare a drogului, s-a dovedit ca exploratorii se plictisisera de el, pe cand adevaratii dependenti s-au dovedit a fi impulsivii care nu puteau renunta la cocaina chiar daca ar fi fost respinsi cu ajutorul unor socuri electrice.

Prin analogie, cercetatorii cred ca e posibil ca oamenii impulsivi sa fie mult mai predispusi la a dezvolta o puternica dependenta fata de cocaina decat altii si ca o incercare de intampinare a acestor probleme ar putea consta in aplicarea unor medicamente antidepresive inaintea dezvoltarii dependentei.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele