IT & C

Impostorul lui Schiller, dat de gol de ADN

La 180 de ani de la moartea marelui poet german, studiile de ADN demonstreaza ca in mormantul din Weimar nu se afla ramasitele lui Schiller.

Polemicile starnite in jurul mormantului lui Friedrich Schiller dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea. Poetul a fost inhumat , in 1805, fara mare ceremonie, intr-o groapa comuna din cimitirul din Weimar. Douazeci de ani mai tarziu, primarul orasului alegea unul dintre cele 23 de cranii gasite in mormant si decidea ca cel mai mare ii apartinea, fara nici o indoiala, lui Schiller.

Drept urmare, ramasitele poetului au fost mutate, in 1827, intr-o alta cripta din Weimar. Controversa a reizbucnit în 1911, cand un expert biograf al lui Schiller, August von Froriep, declara ca adevaratul craniu al omului de litere era cu totul altul.

Decenii la rand, specialistii au polemizat interminabil, incercand sa determine care dintre cele două cranii ii apartinea lui Schiller. Insa in weekendul trecut, o echipa de cercetatori a dezvaluit o concluzie absolut neasteptata: nici unul dintre cranii, conform testelor efectuate, nu e al lui Schiller.

„Testele de ADN arata, dincolo de orice indoiala, ca in mormant nu se afla craniul poetului“, a declarat Julia Glesner de la Fundatia Clasicii din Weimar. „Probele de ADN prelevate n-au prezentat nici o asemanare cu cele ale unor membri ai familiei“. Al doilea craniu, care fusese inhumat intr-un sicriu anonim, alaturi de Schiller, s-a dovedit a apartine unui necunoscut.

Hellmut Seemann, presedintele Fundatiei Clasicii din Weimar, s-a declarat convinsa ca ramasitele poetului se afla inca in cimitirul unde au fost depuse initial. „E o alta minune care face din Weimar un caz exceptional. Aici nu se odihnesc pe veci doar poeti alaturi de printi, ci, pe deasupra, in cazul unuia dintre ei, avem scheletul complet (Goethe), iar in cazul celuilalt, absolut nimic“, a comentat ironic Seemann.

Cercetarea a fost realizata de o echipa internationala de specialisti de la universitatile din Jena si Innsbruck , care au mai analizat, in trecut, craniul lui Mozart. Cercetatorii au prelevat probe din ambele cranii atribuite lui Schiller si le-au comparat cu ramasitele exhumate ale surorii poetului, ale fiului sau cel mare si ale nepotului sau. Desiechipa a incercat sa obtina si exhumarea tatalui si a surorii mai mici a lui Schiller, inmormantati in oraselul Gerlingen, preotul catolic din localitate s-a opus, declarand ca cercetarea stiintifica nu justifica tulburarea somnului de veci al celor doi.

Autoritatile din Weimar nu s-au aratat prea multumite de descoperire. „Ne-am fi descurcat foarte bine si fara o asemenea publicitate“, a declarat primarul din Weimar, Stefan Wolf, ingrijorat de faptul ca aceasta veste ar putea reduce fluxul de turisti. Aproximativ 60.000 de oameni viziteaza anual orasul pentru a vedea mormantul lui Schiller si al lui Goethe. Cei doi poeti si prieteni au trait o buna parte din viata in celebrul oras german. Insa Barbel Gronegres, directorul biroului local de turism, a afirmat doar: „Imi pare rau numai pentru ca Goethe ramane depus langa un sicriu gol“.

Aceasta cercetare, supranumita Codul lui Friedrich Schiller, a fost intreprinsa la initiativa televiziunii publice regionale Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) si a Fundatiei Clasicii din Weimar, iar procesul de identificare s-a realizat in directa colaborare cu MDR, care va prezenta, in final, un documentar cu concluziile investigatiilor. De altfel, canalul tv si-a si asumat costurile testelor ADN, evaluate la aproximativ 20.000 de euro.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele