IT & C

Idei de geniu care au schimbat lumea

A treia editie e premiilor "European Inventor of the Year", decernate recent in cadrul unei gale ce a avut loc in Ljubljana, capitala Sloveniei, a adus in prim plan o serie de inventii si descoperiri care au avut un rol esential in evolutia economiei si a tehnologiei mondiale.

“European Inventor of the Year” premiaza cele mai interesante inovatii aparute pe parcursul unu deceniu, editia din acest an omagiind sase inventatori ce au revolutionat lumea descoperirilor stiintifice in perioada 1993 – 2002.

Juriul, format din doisprezece membri din intreaga lume, incluzand China si India, a primit recomandari din partea a aproximativ 4.000 de specialisti din Europa, desemnand apoi trei nominalizati pentru fiecare categorie: industrie, intreprinderi mici si mijlocii, cercetare si inovatie de exceptie intr-o tara non-europeana.

Zboruri mai silentioase

Chiar daca de mult timp avioanele incepeau sa devina din ce in ce mai mari si mai rapide, abia recent ele au inceput sa devina si mai silentioase. In 1999, Alain Porte si echipa sa de cercetatori de la Airbus au conceput un nou motor ce a redus semnificativ zgomotul produs de aeronave. Spre deosebire de cele vechi, formate din doua sau trei piese, acest nou motor realizat din material rezistent la conditii extreme de caldura, este format numai dint-o singura piesa.

Toate aparatele de zbor construite ulterior de cei de la Airbus, inclusiv modelul A380, au reusit astfel sa depaseasca restrictiile impuse de majoritatea aeroporturilor internationale cu privire la aterizarile si decolarile aeronavelor zgomotoase.

Masini mai usoare

In incercarea lor de a crea o masina mai usoara si mult mai economica din punct de vedere al consumului de carburant, Norbert Enning si echipa sa de cercetatori de la Audi au conceput un design al scheletului automobilelor din aluminiu , inlocuind otelul, care era considerat la acea vreme mult mai dur si mai rezistent.

Initial, inginerii din industria auto au exclus aluminiul din constructia masinilor pe motiv ca nu ar rezista in conditii deosebite de presiune. Cu toate acestea, in anul 1993, Audi a construit masina cu schelet din aluminiu, dezvoltand, in acelasi timp, aparatura necesara pentru productia in masa. Un an mai tarziu, compania a lansat modelul A8, prima masina construita in totalitate din aluminiu produsa pe scara larga.

Ajutor pentru diabetici

Dupa cum bine stiti, bolnavii de diabet au nevoie de o monitorizare atenta si constanta a procentului de zahar din sange si de injectii cu insulina, aspecte ce ii pun de obicei in pericolul de a castiga in greutate sau de a deveni hipoglicemici (un nivel extrem de scazut al zaharului in organism).

Acest pericol a disparut insa multumita echipei de cercetare de la Novo Nordisk condusa de cercetatorul Svend Havelund, care a descoperit, in urma cu 7 ani, un medicament ce controleaza nivelul de zahar din organism pentru 24 de ore. Medicamentul cunoscut pe piata sub denumirea de Levemir, intra in sange si se metabolizeaza foarte incet, reducand pericolul bolnavilor de diabet de a castiga in greutate sau de a suferi de hipoglicemie.

Intelegerea Proteinelor

Cu un deceniu in urma, Bertrand Séraphin si Guillaume Rigaut au simplificat semnificativ descoperirea unor medicamente revolutionare prin dezvoltarea unui nou mod de a purifica complexele de proteine. Aceasta noua metoda a fost numita Tandem Affinity Purification (TAP) si presupune identificarea componentelor din proteine pentru a permite cercetatorilor din industria pharma sa depisteze acele proteine care stimuleaza sau inhiba o anumita boala.

Aceasta descoperire a determinat fondarea in Marea Britanie a centrului de cercetare in domeniul farmaceutic, Cellzome, care a colaborat ulterior cu firme precum Novartis, Ortho-McNeil Pharmaceutical, Johnson & Johnson si Bayer HealthCare.

Aer Desalinizat

In anul 1979, Sönke Siegfriedsen, student al Facultatii de Stiinte Aplicate din Cadrul Universitatii Lübeck a creat un sistem de producere a energiei eoliene format doar din parti ale unei masini, pe care a plasat-o pe acoperisul scolii. Patru ani mai tarziu, avea deja propria companie in domeniul ingineriei sistemelor de captare a energiei vantului.

Atunci cand fermele eoliene offshore au inceput sa se dezvolte, Sönke Siegfriedsen a creat un sistem ce previne deteriorarea turbinelor cauzata de aerul sarat. Rezultatul a constat in instalarea unui purificator in interiorul fiecarei turbine, care inlatura sarea si alte particule; aerul rezultat creaza o anumita presiune in interiorul turbinei ce stopeaza aerul netratat.

Acuratetea Vederii

Douglas Anderson a fondat in 1992 Optos, dupa ce fiul sau in varsta de cinci ani si-a pierdut vederea la unul din ochi, din cauza unei boli a retinei depistata mult prea tarziu, in ciuda faptului ca acesta mergea regulat la controale medicale . Disconfortul creat de dilatarea pupilelor baiatului a impiedicat doctorii de la realizarea unor analize mai amanuntite.

Opt ani mai tarziu, Optos a lansat, initial in Marea Britanie si Statele Unite, iar ulterior in Canada si Germania, un oftalmoscop cu laser. Inventia permite proiectarea laserului pe retina pacientului, lumina reflectata de retina generand anumite impulsuri electrice datorita carora, la o singura scanare, aparea 82% din suprafata retinei. Datorita acestei inventii, un astfel de examen oftalomologic dureaza mai putin de o secunda.

  


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele