IT & C

Hacker roman, judecat pentru furtul a 10 milioane de dolari

Romanul Calin Mateias, de 24 de ani, a fost inculpat miercuri de un tribunal din Los Angeles, fiind acuzat ca ar fi incercat, impreuna cu cinci cetateni americani, sa fure bunuri in valoare de 10 milioane de dolari de la un distribuitor de echipamente de calculatoare, relateaza Associated Press.
Originar din Bucuresti, Mateias este acuzat ca ar fi spart sistemul de online al Ingram Micro Inc. din Santa Ana si ca ar fi facut peste 2.000 de comenzi false timp de patru ani, pentru echipamente care urmau sa fie trimise la diferite adrese din SUA si Romania. Calculatoare si echipamente au fost trimise catre diferite persoane din Romania sau Statele Unite, contactate pe chat si care ar fi trebuit sa trimita romanului banii din vinzarea acestor obiecte.

Impotriva romanului au fost emise 13 capete de acuzare de frauda pe Internet si conspiratie . Intr-o alta acuzatie formulata ieri in Pittsburgh, Mateias este acuzat de organizarea unor transporturi ilegale de marfa catre complici din Pennsylvania, Georgia si Louisiana. Conform legislatiei americane, el risca o pedeapsa de 90 de ani de inchisoare, daca toate aceste acuzatii vor fi dovedite. Deocamdata, Mateias se afla in Romania, unde nu a fost trimis inca dupa gratii, mentioneaza AP. Potrivit unui comunicat dat publicitatii de procurorul adjunct Wesley Hu, Ministerul american al Justitiei colaboreaza cu autoritatile romane pentru a se asigura ca Mateias va fi adus in fata justitiei fie in Romania, fie in SUA.

Dr. Mengele, spaima Internetului
Ceilalti cinci barbati acuzati de frauda pe Internet sint Olufemi Tinubu, 21 de ani, si Tarion Finley, 20 de ani, din Atlanta, Valeriu Crisovan, 27 de ani, din Florida, Jeremy Long, 28 de ani, din Richmond, Virginia, si Warren Bauley, 21 de ani, din Anchorage, Alaska. Fiecare dintre ei va comparea in cursul acestei luni in fata Curtii Federale din Los Angeles.
Casa lui Mateias din Romania a fost perchezitionata in luna aprilie a acestui an, dar procurorii americani au refuzat sa dezvaluie ce s-a descoperit atunci.


Mateias este cunoscut ca fiind un hacker ce se folosea de pseudonimele Dr. Mengele sau Metal. In anul 1997, el a declarat intr-un interviu ca a intrat in reteaua de calculatoare a FBI-ului si a altor agentii guvernamentale americane. Un purtator de cuvint al FBI a precizat insa ca nu exista probe care sa confirme ca el a intrat in sistemul informatic al agentiei.

Autoritatile americane sustin ca Mateias ar fi spart sistemul de comenzi al Ingram Micro in 1999. Compania a reusit sa opreasca unele dintre comenzi, dar a pierdut cel putin sase milioane de dolari. Compania, cu sediul in Los Angeles, este cel mai mare distribuitor de echipamente IT din lume, cu vinzari de 22,6 miliarde de dolari anul trecut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele