IT & C

Grace, casa care vorbeste cu tine

Casa Microsoft aduna o multime de tehnologii controlate prin comenzi vocale de computerul numit Grace. Campusul Microsoft din Redmond, Washington, ascunde unul dintre lucrurile de care compania este cea mai mandra: Casa Microsoft, o bijuterie a tehnologiei moderne si scenariul preferat al companiei de software pentru viitor.

Daca intrarea nu pare cine stie ce, interiorul va ului cu siguranta orice vizitator. Dupa scanarea retinei, Grace (acesta este numele dat computerului care coordoneaza Casa Microsoft) va decide daca musafirul poate intra sau nu, in functie de ceea ce i-a spus proprietarul. La nevoie, Grace poate trimite fotografia pe telefonul mobil al proprietarului, iar acesta poate decide daca persoana respectiva are dreptul la acces in locuinta.

In foto digitale afiseaza pozele preferate ale stapanului casei. In centrul panoului exista o deschizatura, care nu putea sa nu aiba o functie. Daca cineva plaseaza in deschizatura un obiect, spre exemplu un suvenir cumparat din Paris, un turn Eiffel in miniatura, atunci panoul va incepe sa ruleze fotografii din concediul familiei in Paris. Nu este vorba despre inteligenta artificiala impinsa la extrem, ci pur si simplu de tehnologia etichetelor RFID (identificare prin frecventa radio ).

Bucataria Casei Microsoft rezerva alte surprize: un proiector ascuns discret in tavan poate afisa diverse retete pe suprafata folosita pentru gatit, pe care le poate chiar citi pentru a permite bucatarului sa se deplaseze. Grace reaminteste proprietarului si cand vine momentul pentru a-si lua medicamentele, si cu ajutorul RFID identifica recipientele si chiar pastilele, atragand atentia atunci cand acestea nu sunt cele potrivite.

In camera unui copil, Grace controleaza aspectul. Tapetul virtual este potrivit varstei, ca si imaginile afisate prin camera. Atunci cand, conform scenariului, mama in varsta a proprietarului urmeaza sa viziteze locuinta acestuia si sa locuiasca, o vreme, in aceasta camera, computerul ii schimba aspectul in functie de preferintele acesteia, personalizand camera cu fotografii dragi.

Intr-o alta camera, un tablet PC sta pe masa: este folosit de un copil pentru studii, dar si pentru organizarea petrecerii acestuia, caz in care va personaliza camera dupa nevoie. Poate, de asemenea, sa proiecteze pe pereti imagini din spatiu, spre exemplu, pentru ca elevul sa interactioneze cu lectia.

In fine, ultima camera este folosita, cateodata, de parinti pentru a citi povesti fiului cel mic. O simpla comanda vocala si Grace porneste scenariul pentru o poveste; daca padurea este verde, camera devine verde, daca in acea padure locuieste un ursulet, acesta se va furisa pe perete.

Microsoft spune ca vede ca tehnologia din aceasta locuinta sa fie folosita pe scara larga in circa 10 ani. Nu de alta, dar deocamdata pretul nu ar fi unul foarte apetisant pentru publicul larg.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului