IT & C

Gigantul Intel se bate cu un mic-mijlociu romanesc

Intel a dat in judecata Intelprof pentru marca si nume chiar daca au domenii diferite de activitate.

Corporatia americana Intel, care produce procesoare de calculator , cu o cifra de afaceri de miliarde de dolari, se simte amenintata de SRL-ul romanesc Intelprof, cu doi angajati, care preda cursuri pentru programe de calculator, adica ofera un serviciu. Motiv pentru care, acum trei ani, a dat firma in judecata.

Procesul continua si astazi, fiind asteptata sentinta, cu toate ca, legal, nici macar nu avea vreun motiv sa existe. Ambele companii au marca proprie , inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci ( OSIM ), dar pe domenii diferite de activitate: Intel din 1990 pe clasa 9 (productie de microprocesoare), iar Intelprof din 1996 pe clasele 41 (cursuri) si 35 (publicitate pentru acest domeniu). In Legea nr. 84/1998 scrie ca titularul unei marci anterioare, care cu stiinta a tolerat intr-o perioada neintrerupta de cinci ani folosirea unei marci posterior inregistrata, nu poate sa ceara anularea si nici sa se opuna folosirii marcii posterioare pentru produsele si serviciile pentru care aceasta marca posterioara a fost folosita, in afara de cazul in care inregistrarea marcii posterioare a fost ceruta cu rea-credinta.

Din 1996, cind s-a inregistrat marca Intelprof la OSIM, au trecut zece ani. Avocatii Intel nu tin insa cont de acest lucru, si atunci se agata de reaua-credinta. Au incercat chiar sa gaseasca legatura dintre software si hardware prin cursuri predate pentru inginerii de sistem. Care meserie, in viziunea lor, are foarte mare legatura cu fabricarea microprocesoarelor (probabil de la cuvintul inginer), si nu cu software-ul.

Independenta ciudata

Conform legii, statul a numit in proces trei experti, acestia fiind independenti si neutri. Aceste notiuni au fost spulberate cind s-a dovedit ca expertiza lui Marian Velcea, unul dintre expertii statului, a fost redactata pe calculatoarele firmei de avocatura Vilau&Mitel, care reprezinta Intel.

Expertul independent a prezentat in tribunal un CD cu documente continind expertiza despre care spune ca ii apartine, iar la un simplu click dreapta pe aceste documente, urmat de optiunea Properties, se vede clar ca documentele sint redactate pe calculatoarele avocatilor Intel.

Expertize eronate

Expertizele prezentate sint, de asemenea, pline de gauri. Un alt expert independent, Mihai Caramihai, sustine, incercind sa demonstreze cit era de cunoscuta marca Intel in Romania in 1996, ca in acel an, in tara noastra existau 400 de calculatoare la 1.000 de locuitori, adica peste noua milioane de computere in total.

De fapt, expertul a citit gresit un tabel, unde cifrele prezentate se exprimau in mii si se raportau la totalul populatiei.

De fapt, in Romania, la 22,6 milioane de locuitori, existau, in total, 400.000 de calculatoare. In Romania anului 1996 nu puteau exista noua milioane de calculatoare personale, pentru simplul motiv ca la sfirsitul anului 2005 abia s-a ajuns la un total de 3,5 milioane de calculatoare in toata tara, conform Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Tot sub forma de expertiza a fost prezentata o lista cu peste 100 de firme care ar fi distribuit produse Intel in Romania, in 1996. Dintre acestea, o mare parte nici macar nu erau infiintate in acel an, si chiar Intel recunoaste, in 2005, un numar de doar trei firme de distributie de procesoare in Romania.

Contactata de Cotidianul, compania Intel a refuzat sa faca orice comentariu legat de subiect.

Contactata de Cotidianul, compania Intel a refuzat sa faca orice comentariu legat de subiect.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele